3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Бълхарника

Price comment  Цена:
адрес:
Лакатник
имейл:
телефон:

Пещера ''Бълхарника'' се намира в землището на село Миланово (Врачански район) в местността Конските дупки.

Общата дължина на пещерата е 13.53 метра а денивелацията е 1.60 метра.

Входът на пещерата се разкрива във най-високата част на така наречените Лакатнишки/Милановски/Осиковски скали. Тя отстои на около 2 км северно от Гара Лакатник, на около 1.4 км. северно от ресторанта Пещерата и на около 500 м южно от махала Ръжища.

Изходен пункт може да са и двете независими пътеки от Лакатник водещи към Алпийска поляна. След Алпийска поляна се хваща пътеката за Паметника. От село Миланово и махала Ръжища до паметника води асфалтиран път. Входа на пещерата се забелязва добре от паметника. Той отстои на около 180 м североизточно от паметника. За достигането му се хваща пътечка която за кратко навлиза в борова гора и следи ръба на скалните венци. Слиза се по пътека в характерно деренце и в отсрещната му страна съвсем отчетливо се забелязва входа на пещерата.

Входът на пещерата е с размери; ширина 7.70 м и височина 2.40 м, той има западно изложение и форма на полуелипса. Попада се в широко предверие от което пещерата се разделя на два къси ръкава. Пода на лявото разклонение е покрит със суха глина. Тази част на пещерата се използва за леговище на Лисици (Vulpes vulpes) и има наличие на бълхи от там произлиза и името на пещерата. Дясното разклонение е 3.40 м. Между двете разклонения на пещерата има тясна свързваща галерия дълга около 1.50 м. В предверието ясно личат остатъците от старо огнище. Вероятно пещерата е използвана от местните овчари за пладнуване на животните. В пещерата са забелязани и единични екземпляри прилепи.

В района има множество лесно достъпни пещери ,които могат да бъдат посетени от неопитни и неподготвени туристи.

  • Пещери
Лакатник - Забележителност Пещера Бълхарника - Снимка 1 Лакатник - Забележителност Пещера Бълхарника - Снимка 2 Лакатник - Забележителност Пещера Бълхарника - Снимка 3