3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Свинска дупка

Price comment  Цена:
адрес:
Лакатник
имейл:
телефон:

Изходен пункт за пещерата е гара Лакатник. Преминава се въжения мост зад гарата и се тръгва по шосето в посока град Своге. Следва отклонение вдясно по пътя за село Губислав. Преминава се по моста на река Пробойница при водослива и с река Петренска. Тръгва се по пътеката в ляво водеща нагоре срещу течението. След около 30 метра има мост над реката. Пресича се по него и се тръгва по левия географски бряг на реката. Пътеката е изцяло в борова гора и се върви в северна посока, като постепенно набира денивелация. Малко след като се излезе от гората се достига до Голям отвор в основата на скален венец. Този отвор се вижда добре още от моста при водослива на реките. Продължава се по пътеката и след около 20 м тя се разклонява на три. Лявата пътека слиза отново на нивото на реката. Хваща се дясната пътека, която преминава в стъпала и се изкачва до входа на пещерата Свинската дупка.

Входа на пещерата се разкрива в основата на висок скален венец. Той има почти триъгълна форма и размери: ширина 6.85 м на височина 2.70 м. Има югозападно изложение. Попада се в полусветло предверие в което си личат следи от археологически разкопки. От входа се отделя права галерия дълга около 138 метра. На двадесетия метър по централната ос има група сталактони, които разделят галерията на две. Пода е покрит с древен чакъл и суха глина. Средната височина на галерията достига до 3.50 м, а на места ширината и е 8 м. На около 50 метра от входа по пода на галерията започват да се редят нападали от тавана големи камъни, които затрудняват леко придвижването по нея. В североизточната част на залата се забелязват няколко отвора в тавана и, които отвеждат до кумин висок около 15 м. Продължението на пещерата е в югозападната част на залата. От там се отделя широка и висока галерия дълга 27 м. Интересно е зигзакообразното разположение на галериите. Следва нов завой на юг и се попада на голямо уширение с блокаж, който прави пещерата на 2 нива.

Пещерата е влажна и топла. На места се забелязват и единични прилепи. Нейната дължина е 362.60 м, при денивелация от +15 м. В няколко отношения е особено забележителна - две трети от пещерата представляват три успоредни галерии с оригинално разположение и връзки помежду си. Освен рецентната фауна в нея са открити много останки от пещерна мечка. В това отношение тя представлява истинска гробница на мечки.

  • Пещери
Лакатник - Забележителност Пещера Свинска дупка - Снимка 1 Лакатник - Забележителност Пещера Свинска дупка - Снимка 2