5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Туристическа Атракция
Село Лещен

Price comment  Цена:
адрес:
Лещен
имейл:
obs_garmen@bitex.bg
телефон:

Село Лещен е известно ваканционно селище и едно от най-добрите места в България за селски туризъм. Базата и условията, които Лещен предлага на своите посетители са от първокласно ниво, разбира се, съчетани с типичната атмосфера на възрожденско българско село. Може би никъде другаде в страната няма такава уникална симбиоза между възрожденска атмосфера и модерен комфорт. Панорамата от селото открива незабравима гледка не само към Родопите, но и към Пирин планина.

Отличните условия за селски туризъм в Лещен са благодарение на около 30-те къщи, 15 от които са прясно реставрирани в последните години и предлагат възможност за настаняване срещу наем. Къщите са с просторни чардаци, китни дворове и механи, в които клиентите имат възможност да приготвят сами храната си с продукти от местното стопанство, макар че ресторантът предлага невероятни местни специалитети, познати и на чужденците. Централната улица е постлана с калдъръм и на нея са разположени магазинчетата за сувенири.

Четирите сезона на годината предлагат различни начини на забавления и отдих – лов и риболов, езда в планината, плуване и балнеолечение в близкия курорт Огняново, който се намира само на 5 км. с открит и закрит басейн. Посетителите тук могат да се забавляват с бране на гъби и билки, разходки до съседните етнографски комплекси на Ковачевица, Долен и Делчево, както и еднодневни пътувания до Роженския манастир край Мелник и първокласния ски-курорт Банско.

В Лещен има възможност да си направите джип сафари и да бъдат посетени резерватът “Тъмната гора” с вековни буки и елови дървета, скалните образования, които са тракийски светилища “Козият камък” и “Черната скала”, каньонът на река Канина и местността “Синият вир”.

Гостите на Лещен могат да разгледат колекцията от народни инструменти и домашни тъкани, сбирката от картини и старинни фотографии, които представят етнографското и културно наследство на селото. Някогашното килийно училище в гоцеделчевското село Лещен е днес привлекателна кръчма, която предлага невероятни местни специалитети.

Лещен - Забележителност Село Лещен - Снимка 1 Лещен - Забележителност Село Лещен - Снимка 2 Лещен - Забележителност Село Лещен - Снимка 3 Лещен - Забележителност Село Лещен - Снимка 4