2 stars 2 stars

Природна Забележителност
Божият мост - Скален феномен

Price comment  Цена:
адрес:
Лиляче
имейл:
krumova@vratza.bg
телефон:
+359888889923

Божият мост е уникална природна забележителност. Мостът се състои от огромни каменни сводове и дебели и мощни колони, оформящи обширни зали, в които навлиза слънчева светлина. Той има височина към 20 метра и е широк около 25 метра. Точно под него се намира един истински лабиринт от малки пещери, чиято общо дължина е 100 метра.

Има 2 екопътеки до Божият мост- едната минава през Лиляче, а другата започва от Чирен. Екопътеките са добре благоустроени и обезопасени и са чудесен повод да се порадвате на живопистта и романтиката, които ги заобикалят. Мястото е лесно достъпно и подходящо за пикник. Каменните сводове на моста се издигат във височина и образуват гигантски тавани и слънчеви зали, за да не може човек да скрие възхищението си от това божествено чудо. Изградени са екопътеки с места за къмпингуване, опасните участъци са обезопасени, а множеството мостчета и пейки разкриват чудесна панорамна гледка.

За хората обичащи да ходят на къмпинг е особено подходящо, защото има изградено огнище и е в близост до друга забележителност -"Тиганчето" (прохладно вирче за летните дни). От местните ще чуете много легенди за Божият мост, но истината е, че мостът е бил пещера. Част от тавана се срутва и се оформя мостът на Боговете.

Недалеч се намира крепостта Градище от късноримската епоха и ранното българско средновековие. Разходете се и до разположената в съседство на Божи мост пещера „Понора“, където тече подземна река, оформяща група малки водопади и езерца.

Лиляче - Забележителност Божият мост - Скален феномен - Снимка 1 Лиляче - Забележителност Божият мост - Скален феномен - Снимка 2 Лиляче - Забележителност Божият мост - Скален феномен - Снимка 3 Лиляче - Забележителност Божият мост - Скален феномен - Снимка 4 Лиляче - Забележителност Божият мост - Скален феномен - Снимка 5