3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Лиляче – Божи мост

Price comment  Цена:
адрес:
Лиляче
имейл:
телефон:

Изходната точка на този малко познат и оставащ встрани от основните туристически дестинации маршрут е село Лиляче, разположено на четиринадесет километра северно от град Враца. То се намира в карстов район, известен поне в локални мащаби с множеството си пещери, понори, въртопи, речни ждрела, пропасти и причудливи скални образувания.

Самата екопътека е изключително кратка, лесна и приятна, подходяща дори за семейства с малки деца и туристи, които нямат достатъчно добра физическа подготовка. Разстоянието от селото до най-известната забележителност в района – скалния феномен Божи мост, е около час с нормален ход. Двете крайни точки са свързани чрез хубаво поддържана, отлично разпознаваема пътека, следваща поречието на Лиляшка бара.

По протежение на трасето са устроени места за отдих и почивка, които могат да бъдат използвани за пикник или дори за нощувка в палатка сред живописната природа на Северозападна България. Самият Божи мост е един от най-големите скални феномени в България. С височината си от двадесет, широчина от двадесет и пет и дължина от цели сто метра, той е „издялван“ в продължение на милиони години от природните сили, най-вече от бурните през пролетта води на Лиляшка бара, ветровете и внезапните промени на температурата.

Божи мост е известен също и като Жабокрек, тъй като през лятото тук остават само няколко малки вирчета, в които се развъждат много жаби, чиито „песни“ се чуват надалеч, имайки предвид страхотната акустика на тунела. От върха на скалния феномен се разкриват прекрасни гледки към живописната околност, а съвсем наблизо са и останките от римска крепост, съществувала от времето на Римската империя до залеза на средновековната българска държава.

С Божи мост е свързана твърде любопитна легенда, в която са замесени едни от най-големите светци – император Константин, който прави християнството равноправна религия в Римската империя и майка му Елена, според преданието приобщила го към тази вяра. Те живеели тук с поданиците си в прохладните и просторни пещери, а царицата посрещала изгрева всяка сутрин тук, където сега е Божи мост. Това било любимото й място и тя тъкала по цял ден, наслаждавайки се на красивата околност.

За съжаление туристическата инфраструктура в района на Божи мост не е особено добре развита, но все пак можете да си намерите частна квартира в близките села Лиляче и Чирен или да се върнете в областния град Враца. Или, както вече споменахме, да прекарате незабравима нощ под звездите сред забележителната природа на този регион.

Лиляче - Забележителност Маршрут Село Лиляче – Божи мост - Снимка 1 Лиляче - Забележителност Маршрут Село Лиляче – Божи мост - Снимка 2