4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Музей
Васил Левски - Ловеч

Price comment  Цена:
1
адрес:
Ловеч, 14, ул. Марин Поплук...
имейл:
imlovech@yahoo.com
телефон:
+35968601407

В стария квартал на Ловеч - резерват „Вароша” се намира един от най-посещаваните обекти, свързани с живота и дейността на Апостола на свободата – музей „Васил Левски”. Васил Иванов Кунчев-Левски е най-почитаният герой от българската история. Борец за демокрация и свобода, революционер и радетел за равноправие, той е един от основните идеолози и организатори на борбите за национално освобождение през XIX век. Хората от Ловеч се гордеят с най-богатата колекция от лични вещи на Левски. Тук се съхраняват личните оръжия (кама и сабя) на Левски и неговата малка печатничка, на която е печатал бланки за квитанции за осчетоводяване на сумите, получени от революционните комитети. Едни от най-интересните експонати са копие на личното му тефтерче, прокламацията от 1869 г., която той написва и разпространява из страната. Тук се намират и квитанциите и фалшивите турски печати, които Дякона е използвал. Сред експонатите има и вещи на съратниците и сподвижниците на Апостола в Ловеч. Музеят работи без почивен ден, с обедна почивка между 12 и 14 ч през лятото, и межди 12 и 13 ч през зимата. Развлекателна беседа ще Ви струва 5 лв, а входа е 1 лв за деца и студенти, и 2 лв за възрастни. Музеят “Васил Левски” е вписан в списъка на Стоте национални туристически обекта.

Освен музея във „Вароша” може да разгледате и Етнографския комплекс, а на върха на хълма над Стария град се намира Ловешката крепост. До нея е издигнат и 14-метровият паметник на Левски.

Работно време: 08:00 до 18:00

Ловеч - Забележителност Васил Левски - Ловеч - Снимка 1 Ловеч - Забележителност Васил Левски - Ловеч - Снимка 2 Ловеч - Забележителност Васил Левски - Ловеч - Снимка 3 Ловеч - Забележителност Васил Левски - Ловеч - Снимка 4