3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Зоопарк и парк Стратеш

Price comment  Цена:
1
адрес:
Ловеч, парк Стратеш
имейл:
lovechzoo@mail.bg
телефон:
+35968601386

Зоопаркът е разположен в парк “Стратеш” на площ от 110 дка. Намира се в източната част на парка и едно от най-посещаваните места в Ловеч. Зоопарка е втори по големина в България както по площ, така и по видове животни. В него се отглеждат 420 животни и птици от 74 вида, сред които много екзотични представители от всички континенти, както и редки и защитени видове от България. Най-атрактивните сред тях са бяла мечка, сибирски тигър, лъв, амурски леопард, ягуар, кенгуру, едногърба камила, кафява мечка, пет вида маймуни, папагали и много други.

На територията на зоопарка се намират естествени гори и добре поддържани тревни площи и алеи, детска площадка, което го прави интересно и приятно място за прекарване на свободното време. Любителите на флората могат да срещнат много интересни и редки дървесни и растителни видове. В парк Стратеш е и Езерото, заемащо площ от 2 дка. Наоколо са оформени розариум, алпинеум и други красиви кътчета. На площадката при надвесената към реката скала, там, където през Освободителната война е била руска артилерийска позиция, е издигнат Белият паметник. В съседство са засадени дръвчета от екипажа на космическата станция "Съюз 33" - Николай Рукавишников и Георги Иванов и техните колеги Александър Александров и Алексей Елисеев при посещението им в Ловеч на 16 май 1979 г. От паметника по асфалтираната Алея на българо-руската и българо-съветската дружба се отива до мемориала. Алеята е изградена през 1977 г. в чест на 100-годишнината от освобождението на Ловеч. Парка носи името на хълма, на който е разположен. Зоопаркът и парк Стратеш са предпочитана дестинация не само от гражданите на Ловеч и региона, но и от цяла България.

  • Паркове

Работно време: 08:00 до 17:00

Ловеч - Забележителност Зоопарк и парк Стратеш - Снимка 1 Ловеч - Забележителност Зоопарк и парк Стратеш - Снимка 2 Ловеч - Забележителност Зоопарк и парк Стратеш - Снимка 3