3 stars 3 stars 3 stars

Град
Ловеч - люляковия град

Price comment  Цена:
адрес:
Ловеч
имейл:
mati_dil@yahoo.com
телефон:
0035968604218

Ловеч е разположен в предпланински район, на двата бряга на река Осъм. Намира се на границата между Дунавската равнина и старопланинския Предбалкан. На 150 км югозападно се намира столицата София. Ловеч представлява един своеобразен баланс между планинския и равнинния релеф. На изток е обграден от 250-метрово плато, върху което се намира паркът „Стратеш“, завършващо с архитектурно историческия резерват „Вароша“ на юг, живописно заобиколен от хълма „Хисаря“ и парка „Баш Бунар“.Паркът Стратеш, на десния бряг на реката, е чудесно място за отдих и почивка сред природата. Паркът е известен още и като „Люляковият” заради многото растения от този вид. През пролетта хиляди хора идват тук, за да се любуват на нежните цветове и неповторимия люляков аромат. Всяка година през май се състоят „Люлякови музикални дни”. Откритите в ловешките пещери останки свидетелстват за активно човешко присъствие от старокаменната, новокаменната, бронзовата и желязната ера. За първи жители на територията на град Ловеч се считат траките от IV-III в. пр.н.е. Ловешката средновековна крепост е разположена върху хълм, по-късно наречен „ Хисаря “. Тук през 1187 г. е подписан мирният договор с Византия и формално е отбелязано началото на Втората българска държава. Левски редовно посещава града в периода 1869-1872 година, туксе намира Централния революционен комитет на Апостола. Небезизвестен е и покрития мост, единствен по рода си на Балканите, постоен от Колю Фичето. Едно от най – интересните места за посещение в Ловеч е архитектурно – историческият резерват Вароша, който се намира в старата част на града и се издига амфитеатрално по брега на Осъм. Резерватът включва повече от 160 реставрирани възрожденски къщи. Тук се намира и музеят „Възраждане и национално – освободително движение”, по – известен като музей „Васил Левски”. По скалистите брегове на Осъм има много малки и големи пещери. Вълнуващо е посещението в пещерата Съева дупка, която се намира до село Брестница, много близо до Ловеч. Пещерата е формирана преди 3 милиона години. Сред образуванията й има орган с каменни струни. Почукването по тях създава истинска мелодия. От голямо историческо значение е музеят Къкринското ханче, 17 км източно от Ловеч. Тук е бил заловен Апостолът на свободата Васил Левски. На 7 км източно от Ловеч е село Орешак, известно с фестивала на занаятите и приложните изкуства. Тук се правят и демонстрации по производство и дегустация на прочутата Троянска ракия.

Голямо е разнообразието от ресторанти, механи и кафенета в Ловеч. Посетителите задължително трябва да опитат традиционните специалитети, като ловешки суджук, сухи мезета, пълнени чушки и разбира се ловешката сливова ракия и ароматните вина.

В историческия музей ще получите информация за всички забележителности в града, ако желаете може да се организира обиколка на града, която струва 10 лв.

Ловеч - Забележителност Ловеч - люляковия град - Снимка 1 Ловеч - Забележителност Ловеч - люляковия град - Снимка 2 Ловеч - Забележителност Ловеч - люляковия град - Снимка 3 Ловеч - Забележителност Ловеч - люляковия град - Снимка 4 Ловеч - Забележителност Ловеч - люляковия град - Снимка 5 Ловеч - Забележителност Ловеч - люляковия град - Снимка 6 Ловеч - Забележителност Ловеч - люляковия град - Снимка 7 Ловеч - Забележителност Ловеч - люляковия град - Снимка 8