3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Ловешка средновековна крепост

Price comment  Цена:
адрес:
Ловеч, хълм Хисаря
имейл:
governor@lovech.government.bg
телефон:
0035968600003

На живописния хълм Хисаря в старата част на град Ловеч се издига една от последните български крепостти, паднали под турско робство. Според някои легенди – дори последната. Легенда разказва за злочестата съдба на един от най-важните градове по време на Второто българско царство. След тримесечна обсада, турският водач Коджа Ибрахим използва хитрост, за да надвие българските войници. Той събира около 100 овни, поставя на рогата им запалени свещи и пуска стадото от близкия хълм към крепостта. Опълченците се заблуждават, провиждайки Божие знамение, и отварят портите на крепостта. От тази нощ нататък хълмът, носил името „Рижа гора” увековечава случилото се – той започва да носи името „Стратеш”, преведено от турски език – „жълт огън”. Според легендата последният защитник на Ловешката крепост успява да избяга и се превръща в първия хайдутин.

Днес крепостта се радва на ежегоден туристически интерес. Благодарение на нощното осветление, историческата твърдина е достъпна за посещение през цялото денонощие.

Важно е да знаем, че Ловешката крепост е част от архитектурно-историческия резерват „Вароша“. Исторически сведения за нея има от каменно-медната епоха. Именно тогава местността е била заселена. При археологически разкопки са открити части от жилища от камък и глина и множество фрагменти от тракийска керамика. Сред тях е и дръжка от родопска амфора с печат, на който е изписан месеца, когато е налято виното – април. Всички те свидетелстват за някогашно тракийско селище, в което е кипял активен живот.

Едно от най-важните събития в българската история се случва в Ловешката крепост. През 1187 година тук е подписан мирния договор между България и Византия, с който се признава възстановяването българската държава. През 1331 г. пък крепостта е избрана от деспот Иван Александър за резиденция.

Макар Ловешката крепост да бива превзета и разрушена от турците през 1446 г., на местността около нея са дадени привилегии – не е разрешено на териториите на града да живеят турци, от там не се взимат деца за еничарския корпус и местните власти имат право да взимат мито върху стоките, преминаващи през града.

В наши дни крепостта е реставрирана, а в западната й част, на мястото на някогашна митрополитска църква, е издигнат огромен метален кръст. От това място можете да видите почти целия град Ловеч.

  • Крепости
Ловеч - Забележителност Ловешка средновековна крепост - Снимка 1 Ловеч - Забележителност Ловешка средновековна крепост - Снимка 2 Ловеч - Забележителност Ловешка средновековна крепост - Снимка 3 Ловеч - Забележителност Ловешка средновековна крепост - Снимка 4 Ловеч - Забележителност Ловешка средновековна крепост - Снимка 5