3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Сарабурун

Price comment  Цена:
адрес:
Любимец
имейл:
телефон:

Връх Сарабурун се намира в североизточния дял на Родопите (ридът Гората) на територията на общ. Любимец. Върхът се намира, североизточно от с. Вълче поле и югоизточно от връх Шейновец, в непосредствена близост до българо-гръцката граница. Височината му е 454 метра. Върхът е известен с това, че на 31.03.1952 г. в подножието му се състои най-голямото сражение в историята на Гранични войски между граничари и бандитска група, опитваща се да премине на територията на Гърция, след като е изпълнила задачата си в България. В битката загиват трима граничари - мл. сержант Асен Илиев, ефр. Георги Стоименов и редник Стоил Косовски. В югозападното подножие на върха има паметник на тримата загинали граничари.

Изходен пункт за върха е с. Вълче поле в община Любимец, Област Хасково.

Селото се намира в планински район, в източната част на Родопите, приблизително на средата на правия път между Харманли и Ивайловград. Отстои на 30 км южно от Любимец, на 38 км югозападно от Свиленград, на 70 км югоизточно от Хасково. Kлиматът е с преобладаващо средиземноморско влияние, което се изразява предимно с по-високите средни годишни температури. Надморската височина е около 300 м. Селото има уредена инфраструктура, електрифицирано и водоснабдено е. Населението е около 340 души. От град Харманли до село Вълче поле, ако нямате собствен превоз, може да пътувате с автобус.

  • Върхове
Любимец - Забележителност Връх Сарабурун - Снимка 1 Любимец - Забележителност Връх Сарабурун - Снимка 2 Любимец - Забележителност Връх Сарабурун - Снимка 3