3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Черепишки манастир Успение Богор...

Price comment  Цена:
адрес:
Лютиброд
имейл:
телефон:
+359892316732

Манастирът се намира в Искърското дефиле, на 95 км от София, на 11 км от Мездра и на 2 км югозападно от с. Лютиброд. Много е удобно с влак, слиза се на гара Черепиш и на 400м е манастира.

Черепишкият манастир е основан по времето на Второто Българско царство при управлението на Цар Иван Шишман. Черепишкият манастир е заобиколен от величествени скали с издълбани в тях стотици пещери.

Целият манастирски комплекс изглежда е недокоснат от времето. Църквата на манастира е запазила вида си от 1612 г. Не пропускайте да разгледате стенописите на храма и изящната дърворезба на иконостаса. По скалите около манастирският комплекс се намират Владишката, Училищната, Приемна и Данаилова сгради, които са напълно реставрирани. Може да разгледате също и Рушидовата къща, която също е построена на една от скалите.

Черепишкият манастир предлага настаняване, а в манастирската магерница се приготвят традиционни ястия. Цените са скромни, а легловата база е достатъчна за 35 души. Именно в този манастир се развива действието от разказа на Вазов “Една българка”. Тук ще се докоснете до една друга епоха, особено ако застанете на "любимата тераса на Иван Вазов". Емоцията е невероятна! Отскоро в манастира е изграден и специален музей-библиотека, дело на един от монасите в него.

  • Манастири
Лютиброд - Забележителност Черепишки манастир Успение Богородично - Снимка 1 Лютиброд - Забележителност Черепишки манастир Успение Богородично - Снимка 2 Лютиброд - Забележителност Черепишки манастир Успение Богородично - Снимка 3 Лютиброд - Забележителност Черепишки манастир Успение Богородично - Снимка 4 Лютиброд - Забележителност Черепишки манастир Успение Богородично - Снимка 5 Лютиброд - Забележителност Черепишки манастир Успение Богородично - Снимка 6