3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера - Музей Шаренка

Price comment  Цена:
адрес:
Мадан
имейл:
телефон:

Пещера ''Шаренка'' е пещера музей, намираща се в мраморен масив в дълбок пролом, на около 2 км. от град Мадан. Думата "мадан" произлиза от "маден кьой" и на турско-арабски означава „рудно село”. Носи името и на най големия квартал в Мадан - кв. Шаренка. До пещерата се стига по асфалтов път, а за любителите на пешеходния туризъм има планинска пътека с дължина около километър. В непосредствена близост до входа има изградени дървена беседка с чешма , а в каньона наблизо се чуват падащите води на водопади.

Пещера ''Шаренка'' е сравнително малка пещера. Намира се на 830 метра надморска височина. Входът с диаметър 1,5 м е в мраморна скала и след 4-5 м наклон стига до подземен коридор - галерия. Галерията води до Малката зала, която има неправилна форма с приблизителна площ 100м. и средна височина 5м. От малката зала тръгват два по-тесни коридора. Единият – хоризонтален, който след 10м става непроходим и втори - по-къс и по-стръмен, който се спуска в Голямата зала.

Археолози са установили, че в пещерата е извършван рудодобив, била е обитавана още през бронзовата епоха (16-12 в.пр.Хр.)

В пещерата са изложени три музейни комплекта – „Човешко обиталище”, „Добив на руда” и „Топене на руда” с 10 фигури в естествен човешки ръст, оръдия на труда, както и 24 съда. Доказано е, че е използвана не само като местообитание, а и като рудник. Един процеп от тавана на Голямата зала излиза на повърхността на скалния терен.

Този естествен комин е изиграл важна роля не само за обитаване на пещерата, но и за извършване в нея на добиване и топене на руда през желязната епоха на Късната античност. За съжаление днес древните леярни са унищожени от иманяри.

На няколко метра от пещерата се намира изоставена минна галерия, в която се влиза на около сто метра навътре. Според местните тунелите, строени от германците били по такава технология, че скалните пластове се слягали по естествен начин и дори и след изоставянето на галериите, те се запазвали цели и непокътнати; докато тези, строени по-късно от руснаците започвали да се рушат веднага щом бъдат изоставени.

Пещерата е реконструирана по съвместен проект на община Мадан и гръцката община Керамоти, с цел популяризиране на културните и туристическите забележителности на двете побратими общини. По проекта са обособени два туристически маршрута с множество съоръжения за отдих.

  • Пещери
Мадан - Забележителност Пещера - Музей Шаренка - Снимка 1 Мадан - Забележителност Пещера - Музей Шаренка - Снимка 2 Мадан - Забележителност Пещера - Музей Шаренка - Снимка 3