3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Мадарски конник

Price comment  Цена:
адрес:
Мадара
имейл:
телефон:
0035954801663

Изходната точка на екопътеката се намира в непосредствена близост до началото на стълбите, които водят към Мадарския конник. Достатъчно е да тръгнете вляво от тях и да изминете около 20 метра, за да се озовете на „стартова позиция”. Първоначално екопътеката преминава през рядка и приятна за ходене горичка, като съвсем плавно се изкачва на билото.

Преходът е изключително лесен и приятен, подходящ за любители на природата и културно-историческото наследство от всякакви възрасти и с не особено добра физическа подготовка. По цялото протежение на изкачването на Мадарските скали има едно-единствено място, на което наклонът е малко по-сериозен, но дори и то не би трябвало да представлява каквото и да било препятствие за редовия турист.

Единственото затруднение, което можете да срещнете, ако решите да се впуснете в приключението, наречено екопътека „Мадарски конник”, е свързано с недостатъчно ясната и на места направо липсваща маркировка. Това също обаче не би трябвало да се превръща в сериозна спънка пред ентусиастите, тъй като вярната посока може да бъде следвана дори по инстинкт или като просто следим променящия се релеф и се придържаме към изкачването на скалите.

Когато достигне върха на платото, маршрутът се отклонява в дясна посока, за да достигне ръба на скалните формации. Това е мястото, на което ще се натъкнете на останките Мадарската крепост - една от силните твърдини на Първата българска държава, част от защитния пояс, обграждащ столицата Плиска. Скалният венец предлага зашеметяващи гледки към региона, носещ магичната слава на люлка на Дунавска България. Дотук достигат и стълбите, които „изоставихме” в самото начало на екопътеката и слизането по които ще ви изведе до Мадарския конник – един от най-мистичните и величествени символи на територията на страната ни. Общата дължина на маршрута е около 4 километра и се изминава за не повече от час с нормален ход.

Скалният барелеф е изсечен на 23 метра над земята и представлява скулптурна композиция, включваща ездач, пробождащ с копие стъпкан под предните крака на коня си лъв. Мъжът е придружаван от куче, а наоколо са изсечени надписи на гръцки език. Относно времето на изсичане на барелефа и символното му значение за изказани десетки хипотези, но никоя от тях не почива на сигурни доказателства. Това обаче едва ли е от значение за любителите на природата и историята, които могат да се насладят на тайнственото му излъчване.

  • Екопътека
Мадара - Забележителност Екопътека Мадарски конник - Снимка 1 Мадара - Забележителност Екопътека Мадарски конник - Снимка 2 Мадара - Забележителност Екопътека Мадарски конник - Снимка 3 Мадара - Забележителност Екопътека Мадарски конник - Снимка 4