3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Мадарски конник - символът на Бъ...

Price comment  Цена:
адрес:
Мадара
имейл:
tic_shumen@abv.bg
телефон:
+35954857773

Източно от село Мадара е издялан най-старият каменен релеф в Европа, един от най-загадъчните паметници в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство - Мадарският конник. Според учените, релефът е направен преди около 1300 години, в началото на VIII в, но никой досега не знае как е направен. За сметка на това хипотезите защо е направен са много. Едни твърдят, че конникът е хан Крум, а релефът е направен по заповед на Омуртаг. Други виждат в ездача хан Тервел, трети - самия бог Тангра. Една то най-модерните хипотези е, че релефът е каменен хороскоп на България. И показва точното положение на звездите и планетите (изобразени като човешка фигура и няколко животни) в момента на основаването на Велика България на 8 април 165 г., или когато е присъединена тази територия. В пещерата под конника има светилище. Погледнато отдолу, то прилича на храм с купол - наполовина от скала, наполовина от небе. От пещерата извира малка рекичка, може би символизирала някога Реката на живота.

На платото над светилището имало малка, но силна средновековна крепост. Мощните й зидове помнят много битки и... създаването на една държава - днешна Унгария. Да, в началото на Х в. маджарите (предците на днешните унгарци) нападат България и превземат крепостите в североизточната й част. Българският цар Симеон обаче успява да се укрие в Мадарската крепост, възвръща си останалите твърдини и изтласква маджарите - и военни, и цивилни на север, чак до бреговете на езерото Балатон.

Днес на 20 метра в ляво от стълбите към конника за почва екопътека „Мадарски конник”. В едноименния резерват се намира и хижа „Мадарски конник”. Резерватът включва още римска вила, крепост и скален манастир. Центърът на резервата е около Голямата пещера – висок 30-метров скален навес, и Малката пещера, които са подслонявали най-древното население на Балканите. В днешно време Голямата пещера е сцена на Музикалните дни “Мадарски конник” през юни, организирани от Шуменската филхармония. Между пещерите има стълбище, водещо към древна крепост на платото. На терасата северно от Конника е разположен внушителен комплекс от култови старобългарски постройки – прабългарско светилище, трикорабна базилика, както и голям манастир. В скалата над манастирските сгради са вдълбани над 150 килии, църкви и гробници. Открити са и група постройки, едната от които наподобява тронната зала в Плиска, както и голям басейн – т. нар. прабългарска баня.

На около 20 км от Мадарската крепост върху друго високо плато се намира Шуменската крепост. Можете да отседнете в хижата под крепостта или да пренощувате в село Мадара и да посетите музея.

Мадара - Забележителност Мадарски конник - символът на България - Снимка 1 Мадара - Забележителност Мадарски конник - символът на България - Снимка 2 Мадара - Забележителност Мадарски конник - символът на България - Снимка 3 Мадара - Забележителност Мадарски конник - символът на България - Снимка 4