3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Маджарово – ...

Price comment  Цена:
адрес:
Маджарово
имейл:
телефон:

Изходната точка на този кратък (деветнадесет километра), не особено труден и живописен маршрут е Природозащитният център „Източни Родопи“ във втория най-малък град в България Маджарово. Той е създаден през 1996 година и има за цел не само да опазва красивата природа в района, но да играе ролята на посетителски и информационен център. Тук можете да се запознаете с флората, фауната и неживата природа на Източните Родопи и да получите богата информация за забележителностите в региона.

Оттук маршрутът се насочва на изток (дясно) към село Бориславци, като преди това обаче трябва да минете по моста на другия бряг на река Арда. Следва постепенно изкачване, така че не можете да карате прекалено бързо, което пък ви дава възможност да разгледате забележително красивите меандри на река Арда, срещу чието течение се движите. Скоро се озовавате и до друга от известните красоти в района – трапецовидните скални ниши, познати като Кован кая (Медена скала).

На мястото, на което трасето достига най-високата си точка, трябва да напуснете асфалта и да продължите на север (вляво) по живописен горски път. Той продължава да се изкачва с лек наклон, за да ви изведе на широка затревена площ, известна като Чеверме поляна, на която ежегодно се събират стотици и дори хиляди хора за да отбележат Гергьовден и да се повеселят заедно.

Оттук трасето се насочва почти по хоризонтала на северозапад и не след дълго извежда в село Горно поле, което е и последната точка на маршрута. То е разположено сред обширни тревни пространства, на които има много места, подходящи за кратка почивка, преди да поемете по обратния път. Ако не искате да се връщате по същия маршрут, можете да използвате за целта пряка пътека, спускаща се в южна посока покрай живописни скални образувания. Хубаво е обаче да попитате къде е тя в село Горно поле, за да се уверите, че няма да се объркате и загубите.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Маджарово - Забележителност Велосипеден маршрут Маджарово – Горно поле - Снимка 1 Маджарово - Забележителност Велосипеден маршрут Маджарово – Горно поле - Снимка 2 Маджарово - Забележителност Велосипеден маршрут Маджарово – Горно поле - Снимка 3