3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Маджарово – ...

Price comment  Цена:
адрес:
Маджарово
имейл:
телефон:

Този петдесет километров велосипеден маршрут започва от втория най-малък град в България след Мелник – Маджарово. Въпреки че е слабо познат като туристическа дестинация, той е много красив и предлага на посетителите си огромно разнообразие от исторически, културни и природни забележителности. Намира се в магичните Източни Родопи, с част от които ще имате възможност да се запознаете по време на велосипедната обиколка.

От Маджарово трасето се движи в източна посока и плавно се изкачва на рида Гората, преминавайки през селата Малко Брягово и Ефрем. Оттук можете да се насладите на панорамни гледки във всички посоки и да се докоснете до красотата на планината. Трябва да сте внимателни за маркировката (червен триъгълник), защото в най-високата точка на на пътя маршрутът се отклонява от асфалта вляво (на изток) и започва да следва красив горски път, подсичащ склоновете на връх Света Марина (780 метра надморска височина) от юг.

Не след дълго достигате до обозначена отбивка вдясно, която при желание от ваша страна може да ви отведе до мегалитния комплекс Глухите камъни. Той е един от големите тракийски култово-погребални средища и е възникнал през ранножелязната епоха, за да действа чак до Средновековието. Представлява монолитна скала, в която са изкопани над двеста трапецовидни ниши, две гробници, които също са изсечени в каменния блок и стълба, водеща към водохранилище и тракийско селище. През Средновековието тук е създаден скален манастир.

След като разгледате комплекса или решите да не се отклонявате, продължавате на изток по билото, за да достигнете не след дълго до асфалтовия път от Любимец за Ивайловград. Продължавате по него наляво (на север) и след плавно спукане в продължение на около километър маршрутът завива на изток (надясно) и следва нов красив горски път. Движите се все така по билото, докато достигнете чешмичката Пичката, край която можете да си починете закратко, а при желание дори и да пренощувате на палатка или в спален чувал. При всички случаи обаче попълнете запасите си тук, защото това е единственият водоизточник в района.

Съвсем малко след Пичката трасето ви извежда до асфалтовия път от Мезек до връх Шейновец (703 м). Ако желаете можете да си изкачите до него и да се порадвате на прекрасната панорама към района, която се открива оттам. Спускането към Мезек е плавно и много приятно. Прочутата средновековна крепост се намира малко преди да достигнете до селото. Освен нея тук интересна за разглеждане е и изключително добре запазената тракийска гробница, разположена също непосредствено до селото.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Маджарово - Забележителност Велосипеден маршрут Маджарово – Мезек - Снимка 1 Маджарово - Забележителност Велосипеден маршрут Маджарово – Мезек - Снимка 2 Маджарово - Забележителност Велосипеден маршрут Маджарово – Мезек - Снимка 3 Маджарово - Забележителност Велосипеден маршрут Маджарово – Мезек - Снимка 4