3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Маджарово - Кован кая

Price comment  Цена:
адрес:
Маджарово
имейл:
neophron@bspb.org
телефон:
00359885516633

Изходна точка на този туристически маршрут е Природозащитният център “Източни Родопи” на Българското дружество за защита на птиците (телефон за контакт 0885516633), създаден през 1996 година в покрайнините на Маджарово. Той се намира в подстъпите към красивия източнородопски град, в непосредствена близост до моста над река Арда. В Природозащитния център можете да получите изключително точна и любопитна информация за живота на грабливите птици и усилията, които се полагат за опазването на биоразнообразието в района.

Маршрутът е подходящ както за изминаване пеша, така и за велосипеден туризъм. Общата му дължина от центъра на града до местността Кован кая е около 3 километра (2 километра от Природозащитния център). Трасето се движи по асфалтовия път за село Бориславци, а денивелацията е почти символична - между 120 и 172 метра надморска височина. Преходът е отлично обозначен и разпознаваем. Предлага множество красиви гледки към меките възвишения на Източните Родопи.

Крайната цел на маршрута е природната забележителност Кован кая. В нея, в обкръжението на причудливи скални образувания, са създадени условия за пикник и пренощуване. Тук се срещат много редки и застрашени растителни и животински видове, включително белоглави и египетски лешояди, за които Кован кая е едно от малкото места за гнездене на територията на България. Периодично за подхранване се появяват дори и черни лешояди, прелитащи от гръцката част на Родопите.

В Кован кая можете да се насладите и на множество други редки и красиви видове птици - черни щъркели, сини скални дроздове, скални зидарки... Това е и едно от любимите местообитания на застрашената в световен план сухоземна костенурка. В случай, че сте избрали да прекарате няколко незабравими часа в този район, не пропускайте да разгледате и град Маджарово.

Закътан в североизточната част на Източните Родопи, той е един от най-малките в България - населението му е едва 500 души. Това обаче съвсем не пречи градът да пленява с очарованието на красивата си природа. Дори напротив. Любопитна подробност е, че Маджарово се намира в центъра на вулканичен кратер, бълвал лава преди около 35 милиона години. Кръстен е на войводата Димитър Маджаров, който, заедно с Руси Славов, повежда чети, спасили през 1913 година животите на хиляди български бежанци от Беломорска Тракия, нападнати от башибозушки орди.

  • Маршрути
Маджарово - Забележителност Маршрут Маджарово - Кован кая - Снимка 1 Маджарово - Забележителност Маршрут Маджарово - Кован кая - Снимка 2 Маджарово - Забележителност Маршрут Маджарово - Кован кая - Снимка 3 Маджарово - Забележителност Маршрут Маджарово - Кован кая - Снимка 4 Маджарово - Забележителност Маршрут Маджарово - Кован кая - Снимка 5