3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Маджарово - село Черничино

Price comment  Цена:
адрес:
Маджарово
имейл:
neophron@bspb.org
телефон:
00359885516633

Изходната точка на този туристически маршрут е Природозащитният център “Източни Родопи”, намиращ се непосредствено край град Маджарово, в близост до моста над река Арда. Това е едно от местата, на които можете да научите най-много и любопитни неща за живота на грабливите птици и биоразнообразието в района. Центърът е създаден през 1996 година по идея на Българското дружество за защита на птиците.

Тръгва се на юг по асфалтовия път към село Бориславци, който плавно се изкачва, следвайки меките очертания на характерните за Източните Родопи гористи възвишения. Приблизително два часа и половина след тръгването от Природозащитния център трасето ни извежда до било, от което започва спускане. Вляво се отклонява пътека за тракийско светилище, а малко по-късно (вдясно) тръгва и отбивката, по която трябва да продължим за село Черничино. Върви се по черен път, който продължава да лъкатуши, да слиза и да се изкачва през красиви гори и слънчеви поляни. След едно по-продължително спускане се стига до разклон. Надясно се продължава за нашата крайна цел Черничино, а направо черният път продължава за село Попско.

Черничино е типично планинско село, имащо нерадостната съдба на хиляди свои побратими. Разположено сред красива природа, в плодороден край, в миналото то е било голямо селище, кипящо от живот. След множеството превратности на историческата ни съдба през втората половина на ХХ и началото на XXI век обаче се обезлюдява все повече, за да останат в момента в него да живеят едва 17 човека. Много от къщите са изоставени, но дори и в тази запустялост има някаква магична красота.

Преходът отнема около четири часа, а разстоянието е приблизително 7 километра. Ако имате желание от Черничино можете да продължите на север, по пътя за село Бряговец. По протежение на трасето има реална възможност да срещнете табуни полудиви коне и стада родопски късороги говеда. Маршрутът е подходящ както за пешеходен туризъм, така и за орнитоложки тур, конна езда или велопоход.

  • Маршрути
Маджарово - Забележителност Маршрут Маджарово - село Черничино - Снимка 1 Маджарово - Забележителност Маршрут Маджарово - село Черничино - Снимка 2 Маджарово - Забележителност Маршрут Маджарово - село Черничино - Снимка 3 Маджарово - Забележителност Маршрут Маджарово - село Черничино - Снимка 4