3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Парк Странджа

Price comment  Цена:
адрес:
Малко Търново
имейл:
park@strandja.bg
телефон:
0035959523656

Отправите ли се към най-югоизточната част на България от Бургас в посока към Малко Търново или покрай морето се потапяте в прегдъдките на широко като море разстлана планинска верига на Странджа планина и скоро ще се озовете в сърцето на едноименния парк - най-големия и един от най-богатите на растителни и животински видове природни паркове в България. Обявен е в началото на 1995г. с площ 1161 кв. км и обхваща централна българска Странджа с излаз на Черно море между Резово и Царево. Към природните и културни забележителности на Парка се достига чрез главните пътни артерии. Ако началото на вашето пътуване е от Бургас и нямате лично превозно средство, може да използвате обществен транспорт.

Странджа е планина с хилядолетна история, съхранила в земите си наследството на няколко цивилизации.

Най-старите следи от живот в планината - каменни брадви и керамични фрагменти, открити на Ахтополския полуостров, датират от новокаменната и меднокаменната епохи (6 –3 хил. пр. Хр.). В Природния парк можете да се запознаете с най-голямото видово разнообразие на риби, на земноводни и влечуги, на птици, бозайници и висши растения в страната и в Европа, да се натъкнете на останки от тракийски гробници, да се порадвате на цъфнала зеленика, да нагазите в кристално чисти реки, да се насладите на архаични фолклорни обичаи и традиции, оцелели от древността и съхранени с любов в странджанските селища. Наличието на здравословен климат, гори, водоеми, исторически и културни паметници от различни епохи, запазен старинен бит и обичаи превръщат целия район в привлекателен и интересен обект за вътрешен и международен туризъм.

На територията на парка има пет природни резервата, 14 защитени местности и 8 природни забележителности. В близост до село Стоилово се намира историческата местност Петрова нива, свързана с Илинденското въстание. Туристите могат да посетят паметника-мемориал, построен в памет на загиналите по време на въстанието, музейната експозиция и параклис-костница „Св. Петка“. В близост до гр. Малко Търново, в местността Мишкова нива, се намира важна тракийска куполна гробница.

Странджанският етнос притежава уникално присъствие на обряди, които не се срещат никъде другаде по българските земи. Само тук може да се срещнат обичаи като" филек", " Мара и Лишанка", както и мистичните нестинари. Нетинарството е неповторимо явление, което е включено от ЮНЕСКО в списъка на Световното нематериално културно наследство. Селата на територията на Странджа са запазили архитектурата си и предлагат настаняване в малки семейни хотели. По крайбрежието на Черно море има къмпинги, а предпочитани места за палаткови лагери са долините на реките Велека и Младежка. В град Малко Търново и в село Граматиково функционират два посетителски информационни центъра, които предлагат информация за туристически маршрути, места за настаняване, осъществяват връзка с местни водачи и туристи. Потърсете специалистите от Дирекция на Природен парк “Странджа” , за да получите допълнително информация и съдействие за вашия престой. Дирекцията предлага планински, екологични, орнитологични, спортни, културно-познавателни маршрути, туристически водачи, информация за квартири и места за хране, които ще направят всичко за вашата незабравима ваканция в Странджа.

  • Паркове
Малко Търново - Забележителност Парк Странджа - Снимка 1 Малко Търново - Забележителност Парк Странджа - Снимка 2 Малко Търново - Забележителност Парк Странджа - Снимка 3 Малко Търново - Забележителност Парк Странджа - Снимка 4 Малко Търново - Забележителност Парк Странджа - Снимка 5 Малко Търново - Забележителност Парк Странджа - Снимка 6