3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Медвен - Къща-музей Захари Стоянов

Price comment  Цена:
адрес:
Медвен, махала Юрта
имейл:
телефон:
003594532549

В село Медвен, недалеч от град Котел, се намира родната къща на великия революционер Джендо Стоянов Джедев - Захари Стоянов. Той е от семейство на овчари и докато учи в селското училище помага на баща си с добитъка. След това заминава за Северна България, работи известно време като пастир и след като се самообразова започва работа като чирак в шивачница в Русе, а по-късно и като чиновник. През 1875 г. Захари Стоянов се включва в Старозагорското въстание, а година по-късно, по време на Априлското въстание е ръководител на Пловдивски революционен окръг. Когато въстанието е потушено, той е преследван заедно с Георги Бенковски. Захари Стоянов е заловен, а Бенковски убит след дълго преследване из Тетевенския балкан. Няколко месеца до освобождението, революционерът прекарва по различни затвори. На края е освободен и се връща за малко в родния Медвен. От 1877 г. заминава тайно за Велико Търново, където заема различни държавни длъжности, предимно в областта на правосъдието. През 1886 г. заминава за София, става народен представител, а по-късно и председател на Парламента. Има брак с Анастасия Обретенова - дъщеря на баба Тонка Обретенова. Умира внезапно и мистериозно в Париж през 1889, като се смята, че е отровен, официалната диагноза е преплитане на червата.

В негова чест, в бащината му къща е открита постоянна музейна експозиция на битови и лични вещи, документи, писма и ръкописи, притежавани от автора на Записки по българските въстания. Първият етаж пресъздава битова медвенска обстановка. На втория етаж са поместени лични вещи на революционера -дрехи, обувки, снимки, литературни произведения. Външния облик на къщата представя типична балканска къща от края на 19-ти век традиционна чамова ламперия, масивни дъбови греди с майсторска резба. Пред къщата е издигнат на дървена конструкция чардак. Двора е терасиран, с харман за вършеене. На почитно място в двора е изложена скулптура-гранитна глава на писателя.

Работно време: 09:00 до 18:00

Медвен - Забележителност Медвен - Къща-музей Захари Стоянов - Снимка 1 Медвен - Забележителност Медвен - Къща-музей Захари Стоянов - Снимка 2 Медвен - Забележителност Медвен - Къща-музей Захари Стоянов - Снимка 3