3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Меандрите на Бяла река

Price comment  Цена:
адрес:
Меден бук
имейл:
tic_ivaylovgrad@abv.bg
телефон:
+35936616039

Защитената територия обхваща най-атрактивната част от средното течение на Бяла река с красив комплекс от меандри (землищата на селата Железари и Меден бук), където са запазени едни от малкото у нас естествени гори от включените в националната Червена книга източен чинар и лиани. Меандрите представляват извивки на реката под формата на подкова. По видово богатство на пеперуди (над 100) районът се нарежда на второ място в България. В уникалните за Балканския полуостров водни екосистеми на Бяла река е открит нов за науката вид риба – родопски щипок, наред с още 9. Тук ще откриете и два вида костенурки, включени в Световния Черен списък. Истинско разнообразие от птици със световно природозащитно значение.

Ако решите да обходите територията пеш ще изминете голяма част от пътеката през самата река. Най-добре е да поемете това пътешествие през лятото, когато реката не е толкова пълноводна и лесно се преминава от единия на другия бряг. Има места за почивка и похапване. Интересното е, че ще намерите от всичко по малко – девствени гори, китни поляни, сгушени между дърветата, бистри води, живописно виещи се между скалите, причудливи скали, пясъчни плажчета, речни камъчета.

Наоколо можете да посетите крепост Лютица, манастира Св.Св. Константин и Елена и Атеренският мост на 2 км него, античната вила Армира. Интересна атракция е демонстрацията „Пътят на сиренето” в село Плевун. Тук ще видите как се получава сиренето от овцата до масата. Приятна разходка в Източните Родопи!

Меден бук - Забележителност Меандрите на Бяла река - Снимка 1 Меден бук - Забележителност Меандрите на Бяла река - Снимка 2 Меден бук - Забележителност Меандрите на Бяла река - Снимка 3 Меден бук - Забележителност Меандрите на Бяла река - Снимка 4