2 stars 2 stars

Музей
Мелник - Кордопулова къща

Price comment  Цена:
1
адрес:
Мелник
имейл:
gradmelniktic@abv.bg
телефон:
+35974372265

Кордопуловата къща е най-голямата къща на Балканите, запазена от времето на Възраждането. Намира се в източната част на Мелник. Построена е от богатата мелнишка фамилия Кордопулови през 1754 г. Някога собствениците й са били едни от най-големите производители и търговци на вино. Продавали са червения еликсир в Будапеща, Виена, Венеция, Париж. Дори Уинстън Чърчил си е поръчвал по 500 л. всяка година от прочутото вино от този край.

Приземният етаж е мястото, където се е приготвяло виното –избата. Тук в продължение на 12 години са прокопавани тунели, чиито лабиринти са дълги около 200 м. В тези изби е отлежавало между 250 и 300 тона вино. На втория етаж са живеели собствениците на къщата. Третият етаж е бил за посрещане на гости, но и за сключване на сделки. На този етаж има и сауна. Сега тя е запазена в същия вид, в който е била някога. Голямата гостна стая е забележителна и с интересните си прозорци смесица от венециански и ориенталски стил.

Кордопуловата къща е къща-музей, скътана като бисер сред природата на гр.Мелник. От зимната градина на къщата се открива панорамна гледка към целия Мелник.

Къщата музей работи без почивен ден, а собствениците ще Ви разведат и ще Ви разкажат много интересни подробности за историята на това вълшебно място.

Работно време: 09:30 до 19:00

Мелник - Забележителност Мелник - Кордопулова къща - Снимка 1 Мелник - Забележителност Мелник - Кордопулова къща - Снимка 2 Мелник - Забележителност Мелник - Кордопулова къща - Снимка 3 Мелник - Забележителност Мелник - Кордопулова къща - Снимка 4 Мелник - Забележителност Мелник - Кордопулова къща - Снимка 5