3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Извора

Price comment  Цена:
5.00
адрес:
Мелник
имейл:
телефон:
00359896715273

Хижа Извора е била в миналото гранична застава. Местността и районът на планина Славянка като цяло са влизали в граничната зона на страната ни с Гърция и са били недостъпни за туристи. Хижата се намира на изток от Парилската седловина и заедно с хижа Славянка е единственото място за отсядане из района на планина със същото име (наричана още Алиботуш).

Сградата е голяма и двуетажна. Водоснабдена и електрифицирана, тя разполага с около 40 места, съответно в стаи с по две три и повече легла. Санитарните възли са вътрешни, а самите стаи са ремонтирани и с нови мебели.

На три километра и половина източно от хижата, карайки по асфалтовото шосе към село Голешово, започва маркирана в синьо пътека за местността Ливада (Марина поляна, 1700 метра надморска височина.) и Гоцев връх. До Ливада се върви два часа по коларски път като след това по добре очертана пътека през старата черномурова гора, през стръмните източни склонове на връх Шабран и местността Сухото езеро. Това е западно от Гоцев връх и за час и половина се стига до най-високия връх на планината, носещ и нейното име – Алиботуш.

Наблизо е и село Гошево, което се намира на осем километра от хижата. На 15 минути път от нея пък намира "Извора" - карстов извор, водите на който циркулират с1200 литра на секунда. От него започва Петровска река. Предполага се, че водите му идат от карстовите формации на планината Славянка.

  • Хижи
Мелник - Забележителност Хижа Извора - Снимка 1 Мелник - Забележителност Хижа Извора - Снимка 2 Мелник - Забележителност Хижа Извора - Снимка 3