3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Средновековна крепост Момина кула

Price comment  Цена:
адрес:
Места
имейл:
inf_center@abv.bg
телефон:
+35974984480

Късноантичната и средновековна крепост Момина кула се намира в пиринската част на долината на река Места, в землището на село Кремен, на 25 км югоизточно от град Банско. Крепостта е археологически паметник с национално значение. Разположена е в един от най-тесните и живописни участъци на Момина клисура, южно от село Места. Вероятно е построена през II-III век, след което е изоставена и възстановена едва през XII век. Крепостта заема площ от около 500 кв.м. От запад крепостната стена е запазена и достига височина от 8 м. В тази част на крепостта се е намирал нейният единствен вход. На най-високата точка на възвишението се издигат руините на правоъгълно съоръжение.Неделима част от укрепителната система били крепостните кули. В източния сектор има останки от такава правоъгълна кула. На юг са открити 2 скални образувания, подобни на бойници.

В скалите под крепостта има естествена пещера с няколко входа, галерии и зали с останки, доказващи наличието на праисторическо селище. Днес входовете на пещерата са зазидани и достъпът в нея е невъзможен.

Легендата разказва, че е съществувал тунел от Момина кула до Витановата воденица. Някои жители от този край на града казват, че са влизали в преддверието на тунела. Сега местонахождението му трудно Може да се намери. Говори се още, че тунелът е свързвал Момина кула с античния град Никополис ад Нестум.

Името си крепостта е получила от едно предание, според което крепостта е построена от сестрата на цар Иван Шишман, след като успяла да избяга от турски плен.

В Момина клисура освен останки от късноантичната и средновековна крепост „Момина кула" се намира скалното образувание „Купена" и останките от античната и средновековна крепост при с. Господинци.

  • Крепости
Места - Забележителност Средновековна крепост Момина кула - Снимка 1 Места - Забележителност Средновековна крепост Момина кула - Снимка 2 Места - Забележителност Средновековна крепост Момина кула - Снимка 3