3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Мийковска екопътека

Price comment  Цена:
адрес:
Мийковци
имейл:
телефон:
00359896693169

Мийковската екопътека е изградена с цел да предостави на туристите възможност да се запознаят възможно най-пълноценно с природните забележителности на Еленско-Твърдишкия дял на Централна Стара планина. Както подсказва името й, тя започва от село Мийковци, разположено на 12 километра от общинския център Елена.

Пътеката е сравнително лесна за преминаване, има малка денивелация, плавни изкачвания и спускания, което я прави подходяща за не особено подготвени туристи и групи с малки деца. Трасето следва живописното корито на Топлата река. Намира се в район с изключително здравословен климат и запазена природа. Еленския Балкан е едно от местата с най-много слънчеви дни в цялата страна. Средната надморска височина на Мийковската екопътека е 730 метра.

По протежение на маршрута са разположени още няколко по-малки рекички и поточета. Всички те, както и Топлата река, са много подходящи за плажуване и риболов, тъй като са сравнително усамотени, сравнително плитки, съчетаващи напористи бързеи и спокойни, тихи вирчета. Живописните гори, през които текат рекичките, са богати на красиви поляни, предоставящи отлични условия за бивакуване.

Най-често срещаните риби в региона са балканската мряна и кефала. Екземплярите обикновено не се отличават с големи размери размери, но за сметка на това имат страхотни вкусови качества. Ако сте решили да упражнявате риболов, не забравяйте да носите с вас риболовния си билет, за да нямате проблеми с властите и да развалите дълго чаканата си почивка.

Макар и да преминава през планински район, Мийковската екопътека е достъпна за туризъм от ранна пролет до късна есен, а по-опитните туристи биха могли без проблеми да минат по нея дори и през зимата. Околността е привлекателна за планинарите именно през студените месеци на годината, тъй като наоколо има ски писта и много хижи. Селото е отправна точка за още няколко екопътеки.

Пътеката е отлично поддържана. На редица места са поставени дървени пейки, маси и са изградени заслони, които позволяват да прекарате една (а защо не и няколко прекрасни нощи в Балкана). Околността изобилства от местообитания на редки растения, както и от места, на които можете да откриете вкусни горски плодове (ягоди, къпини, малини), дъби и богати находища на ядливи видове гъби. Из Еленския Балкан растат и десетки видове билки.

Не се колебайте дали е безопасно да планирате семейната си почивка с преход и нощувки по трасето на Мийковската екопътека. Просто се екипирайте подходящо за планински район и преценете метеорологичните условия. А след това се подгответе за прекрасни изживявания сред природата.

  • Екопътека
Мийковци - Забележителност Мийковска екопътека - Снимка 1 Мийковци - Забележителност Мийковска екопътека - Снимка 2 Мийковци - Забележителност Мийковска екопътека - Снимка 3 Мийковци - Забележителност Мийковска екопътека - Снимка 4