3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски писта село Мийковци

Price comment  Цена:
адрес:
Мийковци
имейл:
телефон:
0035961512055

С настъпването на зимата всички любители на зимните спортове тръпнат в очакване за съществено натрупване на снежна покривка. Ски пистите отварят и снежната приказка - каране на ски, сноуборд и пускане с шейна, започва. Ако сте избрали тази година да отпочинете в Еленския балкан, тук ще намерите две възможности да практикувате хобито си – връх Чумерна и село Мийковци.

Ск-пистата Мийковци се намира на 200 метра от центъра на едноименното село. Разположена е на 600 метра надморска височина, а дължината на пистата е половин километър. За удобство на туристите има ски влек тип „панички” и добре оборудван ски гардероб.

Пистата е с денивелация 200 метра, което я прави подходяща както за навлизащи в спорта, така и за напреднали скиори. Ски-пистата е отворена за гости всяка година от 1 ноември до 1 март.

Ако удовлетворението ви от пистата се изчерпи, екопътека води от село Мийковци води до връх Чумерна. Върхът е най-високият в Еленската община – 1536 метра. Тук районът е подходящ за практикуване на много зимни спортове - ски – туризъм, сноуборд, ски – бягане, ски – ориентиране и др. Пистата разполага с два влека. В близост се намира хижа Чумерна, където можете да се снабдите с нужното оборудване и екипировка, както и да си наемете професионален ски – учител или планински водач.

В околностите на Мийковци се намират множество хижи и до тях водят живописни туристически пътеки, които са добре обозначени. Развиват се още конният туризъм, ловният туризъм и етнографският туризъм. В селото има магазин, барче, поща и е изградена инфраструктура, за посрещане нуждите на все по-големия брой туристи, открили това прекрасно кътче на България.

Село Мийковци е идеално място за идилична почивка и през топлите месеци от годината. Лятно време рекичките предоставят условия за къпане, а поляните край тях възможности за летуване.

Много са местата за еднодневни излети. По поляните има диворастящи плодове – горски ягоди, малини, къпини, гъби и изключително богато разнообразие от полезни билки. При планиране на почивката си там, имайте предвид, че селото за момента не е телефонизирано и на сегашния етап не е изградена мрежа на някои от мобилните оператори в България, като единствената връзка е централен телефон, намиращ се в сградата на пощата.

  • Ски писта
Мийковци - Забележителност Ски писта село Мийковци - Снимка 1 Мийковци - Забележителност Ски писта село Мийковци - Снимка 2 Мийковци - Забележителност Ски писта село Мийковци - Снимка 3