3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Крепост Свети дух

Price comment  Цена:
адрес:
Минерални бани, 3, ул. Васи...
имейл:
min_bani@abv.bg
телефон:
0035937222020

Едно от местата, които си струва да посетите в Южна България, е крепостта „Свети Дух”. Тя е действала в периода II век - XIV век и се намира в центъра на Община Минерални бани, Хасковска област. Наименованието й идва от името на параклиса, който се е намирал на хълма Свети дух, между балнеосанаториумите ,,Топлика" и ,,Орел".

Характерна черта на крепостта „Свети дух” е, че тя има неправилна многостранна форма и е преживяла четири строителни периода - римски, късноримски, ранновизантийски и средновековен. Днес на места стените й са запазени до 3,5 м височина и 2 м дебелина. В крепостта може да се влезе през главния й вход откъм юг или пък през две малки потерни (врати), намиращи се на западната и източната й стени. Във вътрешността на крепостта могат да бъдат видяни жилищни, стопански и казармени помещения. Впечатление правят и четирите правоъгълни кули, които през Средновековието са били превърнати в жилища.

По време на археологически разкопки именно там са открити десетки глинени съдове, селскостопански оръдия, монети, оръжие и други предмети, които свидетелстват за активно човешко присъствие. Сред находките са още над 120 медни, сребърни и златни монети и един оловен печат. Днес можете да видите и шарапани. Става дума за скални вдлъбнатини, издълбани в трахитни или варовити скали. Това са съоръжения за пресоване на грозде за получаване на вино, които свидетелстват за развитието на лозарството още по времето на траките.

В историческата литература крепостта и селището в Минерални бани се идентифицират с така наречения град Топлицос (Топлика). Той се споменава от византийския историк Михаил Аталиат и Продължителят на Скилица във връзка с нападенията на печенегите в средата на XI в., когато вероятно е била унищожена крепостта.

Любопитен момент от историята е, че всяка година православно вярващите са се събирали в деня на празника на Светия Дух, за да отбележат големия празник.

През XII век на мястото на крепостта възниква средновековен некропол, в който при разкопки са открити големи количества ювелирни произведения. В момента крепостта е реконструирана и изглежда такава, каквато е била през XI в.

  • Крепости
Минерални бани - Забележителност Крепост Свети дух - Снимка 1 Минерални бани - Забележителност Крепост Свети дух - Снимка 2 Минерални бани - Забележителност Крепост Свети дух - Снимка 3 Минерални бани - Забележителност Крепост Свети дух - Снимка 4