3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Брежанка

Price comment  Цена:
адрес:
Младежко
имейл:
телефон:

"Брежанка" е една от 19-те пещери, известни под общото име Леярниците, които се намират в района на странджанското село Младежко в местността Калето. Намира се на 38 км от гр. Малко Търново и на 50 км южно от Бургас. Голяма част от пещерите в региона се обитават от популации от прилепи. А цялата група е лесно достъпна.

Най-посещавана от всички пещери е именно "Брежанка". Тя се намира в близост до село Младежко и до нея се стига по малка горска пътечка, като прехода е подходящ и за деца.

Наименованието на пещерата идва от езерото, което се намира в нея. Преди години в нея е намерена метална чаша и керамика ,които са предадени за изследване, като се предполага ,че датират от късното средновековие.

Пътечката се вие покрай прекрасни вековни дървета, после плавно слиза към реката, където трябва да преминете по малко дървено мостче. До самата пещера се стига по изградени дървени стълби.

"Брежанка" е с обща дължина 67 м. Пещерата е едноетажна, неразклонена и влажна. Обявена е за природна забележителност през 2007 г.

Съвсем скоро бе изграден нов атрактивен кръгов маршрут с. Младежко – изворите на река Младежка – Пещера Брежанка - Калето – с. Евронозово – с. Младежко с дължина 15 км, по който са изградени голям заслон, мостове над реката, наблюдателна кула, платформа и др.

За да разгледате "Брежанка" трябва да знаете, че тунелите, през които се минава, са доста тесни. Това може да затрудни хора, които имат страх от затворени пространства. Преминавайки през малките тунелчета, ще се озовете на ръба на пропаст, на дъното на която има подземно езеро. От там идва и самото име на "Брежанка". Според местни легенди, ако се спуснеш до пропастта и тръгнеш след водата, тя ще те изведе в съседна Турция.

Красивият пейзаж от надвисналите над бързо течащата река дървета, скалните образувания, пещери и извори, са привлекателно място за туристи. Местността е обявена за природна забележителност, за да бъдат защитени интересните скални образувания, пещери и древното градище. Счита се, че водата на реката лекува ревматизъм и ставни заболявания. За целта са изградени басейни, в които любителите на нетрадиционната медицина търсят облекчение и здраве.

В днешно време селото се посещава, както заради лековитата вода, така и за да се видят пещерите на р. Младежка и останките от най-големите късно-антични крепости в Странджа. Впечатленията се подсилват от въздействието на мястото, живописно заграденото от север, юг и изток от каньоните на реките Близнашка и Евренозовска.

  • Пещери
Младежко - Забележителност Пещера Брежанка - Снимка 1 Младежко - Забележителност Пещера Брежанка - Снимка 2 Младежко - Забележителност Пещера Брежанка - Снимка 3