2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Средновековен феодален замък Агу...

Price comment  Цена:
адрес:
Могилица, 58, ул. Родопи
имейл:
телефон:

В родопското село Могилица се намира най-големият късносредновековен феодален замък на Балканския полуостров - Агушевите конаци. До тях се стига по пътя за гр. Рудозем , от който се продължава към селото. Шосето върви по долината на р. Арда, в горната й част. Могилица е разположено по двата бряга на реката.

Агушевите конаци са строени в средата на ХІХ век от български майстори строители, за Агуш ага и неговите трима сина. Оттам идва и името им днес. За това се съди по надпис на входа на един от дворовете, в който се чете 1843 година. Строежът на Агушевия конак продължил 20 години.

Замъкът има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.

Агушевите конаци се състоят от три последователно свързани двора с жилищни и стопански сгради и изолирани един от друг с вътрешни зидове. Във всеки двор се е намирал по един кладенец, жилището на господаря, на домашната прислуга, помещенията за временните работници в стопанството, оборът, плевнята, хамбарът и други стопански помещения.

Агушевите конаци са обявени за архитектурен и художествен паметник с национално значение, но след промените през 90-те години на ХХ век са реституирани и все още се водят съдебни дела за собствеността им. Затова и дълго време те са затворени за посетители.

Могилица - Забележителност Средновековен феодален замък Агушевите конаци - Снимка 1 Могилица - Забележителност Средновековен феодален замък Агушевите конаци - Снимка 2 Могилица - Забележителност Средновековен феодален замък Агушевите конаци - Снимка 3