3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Момчиловци –...

Price comment  Цена:
адрес:
Момчиловци
имейл:
optasenovgrad@abv.bg
телефон:
00359887226333

Изходната точка на този целодневен велосипеден маршрут с дължина от петдесет и седем километра е закътаното с Централните Родопи село Момчиловци. С население повече от хиляда души, невероятни природни дадености и климат, през последните години то все повече се развива като желана туристическа дестинация и привлича вниманието на все повече посетители. Поради тази причина няма да имате никакви затруднения, ако искате да отседнете някъде за нощувка, да хапнете или да прекарате добре с приятели, преди да се впуснете в приключението.

Маршрутът е невероятно живописен, тъй като през почти цялото си протежение се движи по билото на дела Радюва планина и предлага страхотни панорами във всички посоки. Първоначално се тръгва на север по главния асфалтов път и трасето постепенно ви изкачва към главното било през местността Момина вода. Непосредствено преди от шосето да се отклони това за град Лъки, се отделя горски път, който стръмно набира височина, докато достигнете до главното било. Това е и най-трудният във физическо отношение участък от маршрута, макар и да е напълно постижим дори за колоездачи в нормална кондиция.

Трасето извежда до връх Студенец (1509 метра надморска височина). След изкачването на билото е достатъчно само да следвате туристическата маркировка в северна посока. Пътят преодолява цяла поредица малки и по-големи върхове по билото, но никъде не е прекалено стръмен или опасен. Това позволява да се насладите пълноценно на зашеметяващите красоти на Централните Родопи.

На места трасето пресича красиви поляни и именно тук можете да поспрете за кратко, за да починете и да се огледате. Разбира се, много зависи от темпото, което поддържате, но за около три часа по билото маршрутът ще ви изведе до хижа Пашалийца. Тя се намира в североизточното подножие на едноименния връх (1642 м) и предлага всички необходими условия, за да си починете по-продължително.

От хижата започва продължително спускане към село Югово по горски път и пътека, която изисква да имате определени технически умения в колоезденето. Последната част от трасето (шестнадесет километра) се изминава по асфалтовия път между селото и Асеновград. Тук вече можете да натиснете педалите здравата, тъй като условията за каране са отлични.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Момчиловци - Забележителност Велосипеден маршрут Момчиловци – Асеновград - Снимка 1 Момчиловци - Забележителност Велосипеден маршрут Момчиловци – Асеновград - Снимка 2 Момчиловци - Забележителност Велосипеден маршрут Момчиловци – Асеновград - Снимка 3 Момчиловци - Забележителност Велосипеден маршрут Момчиловци – Асеновград - Снимка 4