3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Момчиловци –...

Price comment  Цена:
адрес:
Момчиловци
имейл:
Tic_momchilovtsi@abv.bg
телефон:
00359878417981

Този велосипеден туристически маршрут с дължина тридесет и седем километра има средно ниво на трудност и е маркиран с червена точка в бял кръг. Той започва от красивото село Момчиловци, сгушено между върховете на Централните Родопи. Заради красивата си природа, запазената си архитектура и самобитност и най-вече заради здравословния климат, през последните години то се превръща във все по-посещавана туристическа дестинация. През всички сезони тук се стичат хиляди туристи от всички краища на България, а също и чужденци, които се наслаждават на спокойствието и приятната атмосфера. Разбира се, както е типично за планински курорт, най-много гости Момчиловци приема през горещите летни месеци.

От центъра на селото маршрутът поема към местността Момина вода по асфалтов път. Шосето заобикаля селото от запад. На мястото, на което от него се отделя горски път (това е старият път от Момчиловци за Рожен), трябва да се отклоните по него. Карането продължава през красива гора, която на места се редува с живописни, усамотени поляни, на някоя от които можете да поспрете, за да отдъхнете закратко и да се насладите на невероятните гледки към безкрайното море от родопски ридове.

Не след дълго трасето ни отвежда до асфалтовия път от Смолян за Рожен. След като завиете надясно, започва плавно изкачване към Роженската седловина. От нея се продължава на запад (вляво), като използвате за ориентир хотела. Следва нов ляв завой при телефонната клетка, защото десният маршрут се изкачва към курортния комплекс „Пампорово“. Трасето се движи хоризонтално по планинския склон, подсича връх Сакарка (1518 метра надморска височина) и излиза на стария път от село Левочево за Пампорово.

Тук отново се завива наляво и следва дълго спускане, като само на места трасето се изкачва леко. Маршрутът излиза в околностите на селото. При желание от ваша страна е хубаво да се отклоните за малко и да го посетите, тъй като то си заслужава заради запазената архитектура и характерен за региона бит. От Левочево до Смолян се продължава по успореден на главния черен път, който след шест километра ви извежда до областния център.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Момчиловци - Забележителност Велосипеден маршрут Момчиловци – Левочево – Смолян - Снимка 1 Момчиловци - Забележителност Велосипеден маршрут Момчиловци – Левочево – Смолян - Снимка 2 Момчиловци - Забележителност Велосипеден маршрут Момчиловци – Левочево – Смолян - Снимка 3