3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Момчиловци –...

Price comment  Цена:
адрес:
Момчиловци
имейл:
Tic_momchilovtsi@abv.bg
телефон:
00359878417981

Изходната точка на този маршрут е китното родопско село Момчиловци, закътано в централните части на планината. Благодарение на красивата природа на региона, запазените традиции и здравословния климат, в последно време то се превръща във все по-желана туристическа дестинация. Тук можете да се разходите по уличките, между къщите със съхранена архитектура, да похапнете традиционни за региона ястия в битова обстановка или да отседнете в някоя от многобройните къщи за гости и малки хотелчета.

От Момчиловци трасето води към шосето за село Виево, като минава покрай живописния малък параклис „Св. Летения“. По асфалтовия път се завива вдясно и само половин километър по-късно се озовавате при отбивка, на най-високото и панорамно място по шосето. Оттук маршрутът се отклонява по горски път вдясно и продължава по билото в посока юг, като подсича красивия връх Кисерица (1414 метра надморска височина). Кара се все по билото и след два километра се достига до място с няколко малки, живописни вилички.

Това е ориентирът, който ви показва, че трябва да се отклоните вдясно (в южна посока) и да се спуснете към живописното селце Тикале. То е изключително любопитно заради запазения си местен фолклор, традиции и диалект. Природата наоколо е много красива, а местността изобилства от исторически забележителности – в близост се намират останките на три антични и средновековни крепости, както и каменен мост.

От Тикале до главното шосе между Кърджали и Смолян трасето се спуска по горски път, който отново е много живописен. След това до областния център се следва шосето. Когато достигнете квартал „Устово“, маршрутът свършва. Можете да разгледате множеството забележителности на Смолян или да се отпуснете в някоя тиха механа и да се наслаждавате на спокойствието и характерните за региона ястия и напитки.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Момчиловци - Забележителност Велосипеден маршрут Момчиловци – Смолян - Снимка 1 Момчиловци - Забележителност Велосипеден маршрут Момчиловци – Смолян - Снимка 2 Момчиловци - Забележителност Велосипеден маршрут Момчиловци – Смолян - Снимка 3