3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Момчиловци –...

Price comment  Цена:
адрес:
Момчиловци
имейл:
телефон:
00359878417981

Това е един от най-трудните (ако не и най-трудният) велосипеден маршрут на територията на Родопите. Не толкова заради дължината си от петдесет и шест километра, колкото поради пресечения терен, през който минава и множеството сериозни изкачвания. Все пак, ако имате достатъчно добра физическа подготовка, не би следвало да се притеснявате да тръгнете по него. По цялата му дължина има хубава маркировка (червена точка в бял квадрат), която улеснява начинанието.

Изходната точка е закътаното в Централните Родопи село Момчиловци, превръщащо се в последните години в сериозен курорт благодарение на красивата си природа, запазените архитектура и традиции и здравословния си климат. Оттук трасето води право на север, по асфалтиран път, излизащ на билото при местността Момина вода. Тук трябва да направите ляв завой, а скоро и десен, за да поемете отново на север. Целта на тези криволичения на маркирания маршрут са да облекчат изкачването на главното било при връх Студенец (1509 метра надморска височина) и да го направят по-плавно.

От върха трасето продължава да върви на север, следвайки хубав, лесноразпознаваем билен път. Има леки изкачвания и слизания, но като цяло карането е приятно и позволява да разгледате красивите ридове и долини в тази част на Родопите. Достига се до разклон, на който трябва да се отбиете вляво (надолу). Дългото спускане ви отвежда до живописното село Богутево и главния път от Асеновград за Смолян. На разклонението се завива за Чепеларе вляво (юг).

От курортното градче маршрутът се изкачва серпентинообразно към към Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен, разположена на 1740 метра надморска височина. От нея започва спускане по асфалтовия път към местността Хайдушки поляни. Тук има отбивка вдясно и по нея слизате към Момчиловци, имайки изобилие от възможности да се наслаждавате на красивата природа на Централните Родопи.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Момчиловци - Забележителност Велосипеден маршрут Момчиловци – Чепеларе - Момчиловци - Снимка 1 Момчиловци - Забележителност Велосипеден маршрут Момчиловци – Чепеларе - Момчиловци - Снимка 2 Момчиловци - Забележителност Велосипеден маршрут Момчиловци – Чепеларе - Момчиловци - Снимка 3 Момчиловци - Забележителност Велосипеден маршрут Момчиловци – Чепеларе - Момчиловци - Снимка 4