3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Язовир Огоста

Price comment  Цена:
адрес:
Монтана
имейл:
tonita45@abv.bg
телефон:
+35996307481

Според една от легендите в язовир “Огоста”, който е съвсем близо до града, плуват огромни риби-мутанти, получени в резултат от замърсяването на язовира с арсен. Японци искали да направят някакви експерименти с рибките и в резултат на това те мутирали. Говори се за тях,че били огромни страшилища, плашещи водолазите и гмурците. А в дълбините на самия язовир са потънали две Монтански села - Живовци и Калиманица. Хората твърдят,че гледката е много страховита и когато водата на язовира спадала почти всичко се виждало. Според друга легенда между хълма Диана над града и самия град съществува пещера с множество тунели, в които са изчезвали много хора. Твърди се дори, че там има подземно езеро, в което също се срещали гореспоменатите водни страшилища.

Тези градски легенди се носят сред жителите на Монтана. Не се знае до къде са истина и до къде народни предания, но със сигурност едно е напълно вярно – язовир Огоста е едно от най-красивите кътчета по тези земи.

Той се използва за производство на електричество, посредством две водноелектрически централи -"Кошарник" и "Огоста". Водите му се използват и за промишлен риболов, защото има много голямо разнообразие от риба, а най-много разпространена е шаранът, костурът, скобарът, платиката, каракудата, мряната и червеноперката. Строителството на язовир Огоста трае 20 години и завършва през 1986 година.

Какво е да почиваш далеч от шума в курортите, от морските вълни и удобствата в хотелите? На почивка с каравана или палатка понякога може да е истинско приключение и за деца и възрастни. Язовир Огоста е превърнат в чудесен обект за отдих, спорт, воден туризъм и риболов. Построени са много вили, почивни бази, заведения, има редовен автобусен транспорт. Изключително удобен е и за плаж,има много полянки, на които да се отпуснеш и да релаксираш. На стената на язовира има ресторант и четири басейна, а комплекса е оборудван с бънджи, катерушки, пързалки и много други интересни и забавни неща.

Наоколо има много места за отсядане и много интересни места за посещение в рамките на 30 км – Лопушански манастир, Чипровски манастир, Пещера Леденика, Чипровски водопад, Божия мост, Парк Врачански Балкан и още много.

  • Язовири
Монтана - Забележителност Язовир Огоста - Снимка 1 Монтана - Забележителност Язовир Огоста - Снимка 2 Монтана - Забележителност Язовир Огоста - Снимка 3 Монтана - Забележителност Язовир Огоста - Снимка 4 Монтана - Забележителност Язовир Огоста - Снимка 5