3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Белинташ - Родопският Стоунхендж

Price comment  Цена:
адрес:
Мостово
имейл:
optasenovgrad@abv.bg
телефон:
00359884446256

Никой все още не е успял да разгадае напълно тайната, която крие скален феномен Белинташ. Древното тракийско светилище е разположено в Родопите, на около 30 км от Асеновград.

Безброй легенди разказват историята на Белинташ. Някои свързват скалата с легендата за потопа. Според тази легенда Белинташ е приютил Ноевия ковчег. Доказателство за това са халките издълбани в камъка. Въжетата на кораба са били привързани към тях.

По повърхността на скалата ще откриете множество ями и улейчета. Два кладенеца също били създадени на платото и все още се пълнят с вода целогодишно.

Улеите имат дължина от 8 метра и ширина от 15 см. Част от тези улеи свързват различните ритуални ями. Когато вали дъжд водата прелива от едната яма в другата.

Името на скалата идва от бял, добър камък. В превод от турски Белинташ означава и "камък на знанието".

Някои изследователи твърдят, че издълбаните ями и улеи представляват една от най-древните карти на звездното небе и съзвездията, датираща се от преди 7000 години.

Със сигурност ще чуете твърденията, че в дълбока древност Белинташ е бил площадка за кацане на космически кораби, а картата изсечена в скала е служила за ориентир.

Въпреки множеството догадки и предположения, археолозите са единодушни в едно. Белинташ е бил древно светилище на бог Сабазий, почитан от тракийското племе беси. В подножието на скалата е намерена плочка посветена на божеството. На плочата е изобразен бог Сабазий, седнал на трон с пълзящи по трона змии. Според археолозите змиите символизират възходящото развитие на човека и вечния кръговрат на природа.

На това място най-вероятно са се извършвали жертвоприношения, а жреците са предсказвали бъдещето. В огнени олтари жреците изливали вино и гадаели бъдещето по височината на пламъка.

Съществува легенда според която в тайна пещера край Белинташ, Александър Велики е скрил златна колесница.

Скалният комплекс е и място за гнездене на алпийски бързолет, червенокръста лястовица и черношипа ветрушка.

За да стигнете до скалата, трябва да тръгнете от Асеновград към Кърджали. Отбийте през село Червен и се насочете към село Орешец. На разклона за Мостово се продължава направо. За да достигнете Белинташ трябва да свиете наляво през махала "Вратата". Можете да попитате местните за повече информация, в случай че се затруднявате. Mузеят в Асеновград предлага екскурзовод.

Мостово - Забележителност Белинташ - Родопският Стоунхендж - Снимка 1 Мостово - Забележителност Белинташ - Родопският Стоунхендж - Снимка 2 Мостово - Забележителност Белинташ - Родопският Стоунхендж - Снимка 3 Мостово - Забележителност Белинташ - Родопският Стоунхендж - Снимка 4 Мостово - Забележителност Белинташ - Родопският Стоунхендж - Снимка 5 Мостово - Забележителност Белинташ - Родопският Стоунхендж - Снимка 6 Мостово - Забележителност Белинташ - Родопският Стоунхендж - Снимка 7