3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Караджов камък

Price comment  Цена:
адрес:
Мостово
имейл:
optasenovgrad@abv.bg
телефон:
00359887226333

Село Мостово се намира в средата на енергиен триъгълник — „Кръстова гора“, „Белинташ“ и „Караджов камък“ . Намира се на 27 км от Асеновград в посока Кърджали и след с. Червен се отбива в дясно. Поради факта, че до Караджов камък се достига само след пешеходен преход и местносттта е обявена за защитена, природата е запазена непокътната. Маршрутът дотам се движи на места по билото, което открива красиви панорамни гледки. Забележителността представлява високо скално плато (връх с височина 1448 м), в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей. В него е наместен огромен камък, който сякаш висша сила е поставила там – Караджовия камък.

Още от древността хората са смятали мястото за специално - древните траки са изградили светилище, в което са почитали мъртвите. До днес са запазени изсечени в скалата ямки с религиозно предназначение, както и стъпала, водещи до горната част на масива. Внимавайте при изкачването, доста е стръмно. Проведени разкопки показват, че светилището е създадено през ранножелязната епоха (VII – VI в. пр.н.е.). От този период са останали издълбани скални ями и улеи, в които са били полагани съдове, палели са се огньове, а самият ритуал е завършвал със затрупване с камъни.

По-късно светилището е използвано през III – IV век сл.Хр. – намерена е керамика, изработена на грънчарско колело, и монети от времето на римския император Юстиниан I (управлявал в периода 527 – 565 г.).

Като повечето светилища на траките, и тук се наблюдава етажност. Първият етаж се нарича Долна култова площадка, следват издълбани стъпала - преход към по-високата част, където в скалите има изсечени малки дупки. Когато някой тракиец умирал, близките му дълбаели дупките в скалата и ги пълнели с дарове.

Местните хора, за разлика от древните траки, не считат мястото за свещено, а го свързват с дейността на местните революционери, борещи се срещу османската власт. Под Караджов камък има малка пещера, в която според легендата се е криел Караджа войвода (местен хайдутин), който отмъщавал на османците за сторените злини. Оттам идва и името на местността.

Гледката от върха на платото е невероятна – откриват се полегатите била на близките и далечни родопски местности – Белинташ, Кръстова гора, вижда се и местността на хижа „Марциганица”.

Мостово - Забележителност Караджов камък - Снимка 1 Мостово - Забележителност Караджов камък - Снимка 2 Мостово - Забележителност Караджов камък - Снимка 3