3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Мугла – Каза...

Price comment  Цена:
адрес:
Мугла
имейл:
телефон:

Изходната точна на този кратък и сравнително лесен велосипеден туристически маршрут е село Мугла (община Смолян), разположено в един от най-красивите райони на границата между Западните и Централните Родопи. То е привлекателно със запазените си дух, архитектура и традиции, а в близост до него се намират много природни, културни и исторически забележителности. Ако не искате да бързате или имате желание да направите по-многопластово преживяването си, можете да дойдете в Мугла предишната вечер и да отседнете в някоя от реставрираните във възрожденски стил къщи за гости, където ще ви предложат да опитате и от прочутата местна кухня.

Не е задължително да ставате много рано, защото трасето е кратко, а и през по-голямата си част се движи през сенчести местности, така че няма да имате проблем с горещините. Преди да тръгнете, имате време и да разгледате обстойно Мугла. От селото маршрутът се насочва в северозападна посока и е много лесно разпознаваем, тъй като следва тясната и живописна долина на Мугленска река. Този участък от пътя е дълъг седемнадесет километра, а на места в долната му част дървените мостове са разрушени от буйните пролетни води на реката, така че се изисква повишено внимание.

Все пак спускането по долината е много приятно и разкрива страхотни гледки, макар и да не се виждат панорами заради дълбочината на ждрелото и гъстите, красиви гори, които го обграждат от всички страни. Неусетно се стига до резерват „Казаните“ защитена местност, обявена, за да съхранява девствената гора от бяла ела, смърч, бук и черен бор. Характерно за местността е впечатляващото разнообразие от релеф, флора и фауна. Стръмни, почти отвесни скали се редуват с гъсти гори и тучни поляни, а мечката, осоядът и черният кълвач са само малка част от екзотичните обитатели на резервата.

Характерна за „Казаните“ е и живописната каскада от водоскоци, малки и по-големи водопади, между които се образуват вирчета, откъдето идва и името на местността. Следвайки маршрута през територията на резервата, излизате до шосето от село Тешел за Триград. След като пресечете реката, се озовавате на асфалтовия път и спокойно можете да се насочите на юг, за да достигнете крайната точка на маршрута.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Мугла - Забележителност Велосипеден маршрут Мугла – Казаните - Триград - Снимка 1 Мугла - Забележителност Велосипеден маршрут Мугла – Казаните - Триград - Снимка 2 Мугла - Забележителност Велосипеден маршрут Мугла – Казаните - Триград - Снимка 3 Мугла - Забележителност Велосипеден маршрут Мугла – Казаните - Триград - Снимка 4