3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопади Скоковете - Мъглиж

Price comment  Цена:
адрес:
Мъглиж
имейл:
телефон:

Скоковете на Мъглиж са два прекрасни водопада, разположени на Селченска река, която препуска из планинските масиви около град Мъглиж.

Пътят до тях започва от автогарата на града, на север към местността "Барите" или "Баралъка". Живописният път минава около реката, стигайки до споменатата местност. Тя е много подходяща за отдих, със ширналите се поляни, свежестта на малко водопадче и местата за огън и сядане. В дясно на моста, от горният край на поляната, продължава пътят към Скоковете. Важно е да се отбележи, че пътеката пресича реката на места и минаването през нея е често наложително – ако реката е пълноводна, това може да означава вода до колене.

Вървейки по пътя се стига първо до водопадът Малкият скок - той е просто малък пад и вир. Доста по-дребен от Големият скок, той предлага свежестта си на всеки уморен турист и го приканва с песента на водите си да посети по-големия му събрат.

След още известно време по пътечката – около 40 минути - се стига и до него самият -"Голям скок". Обявена за забележителност още през 1965г., местността е останала дива – полянки обвити в сенките на стари дървета, надвиснали непристъпни скали, и самият водопад, падащ от 15 метра и разпръскващ свежестта на Селченска река.

Добър съвет за тези, които искат да посетят красивите Скокове е да отидат през късна пролет или лято, тъй като по друго време реката е обикновено пълноводна и трудна за пресичане.

  • Водопади
Мъглиж - Забележителност Водопади Скоковете - Мъглиж - Снимка 1 Мъглиж - Забележителност Водопади Скоковете - Мъглиж - Снимка 2 Мъглиж - Забележителност Водопади Скоковете - Мъглиж - Снимка 3