3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Хилядолетна история

Price comment  Цена:
адрес:
Несебър
имейл:
tt_ness@abv.bg
телефон:
0035955429346

Екопътека „Хилядолетна история” е част от проекта “Величествен Балкан, лазурен бряг и хилядолетна история”, реализиран от община Несебър с цел туристите да бъдат запознати и привлечени в региона не само с даденостите на морски курорт, но и с историческото, културното наследство и рядко срещаната комбинация от море и планина. За да се реализира намерението са изградени три екопътеки, обединени под една шапка. Всяка от тях разглежда специфична страна от туристическото богатство на Несебър, но маршрутите са замислени така, че е препоръчително при възможност да ги обиколите всички, за да придобиете цялостна представа за историята, културата и природата на този край.

Дължината на прехода по „Хилядолетна история” е около 6 километра и се изминава за между 2 и 4 часа, в зависимост от физическата подготовка на туристите и целите, които са си поставили. Маршрутът преминава през редица панорамни местности, но и отвежда до част от местата, които през вековете са се превърнали в културни и религиозни центрове.

Трасето на екопътеката тръгва от реставрирания средновековен манастир „Свети Андрей Първозвани”, разположен в местността Аязмото, преминава през град Свети Влас в района на Старата чешма, след което се изкачва на връх Свети Илия и през местностите Голямата чешма, Муфлоните, Подковата и чешмата Канелски борун излиза на Емонския манастир „Свети Власий” и туристическия комплекс „Манастирите”, разположен в центъра на курортния град.

През Средновековието Емонският манастир „Свети Власий” бил един от най-известните обители в района. Той достига разцвета си по време на Второто българско царство и по-точно при управлението на Иван Александър (1331 - 1371). През XVIII век обителта е унищожена след пиратски набег. В манастира се съхраняват мощи, за които се вярва, че са на свети Власий и свети апостол Андрей, както и частица от кръста, на който е разпънат Исус Христос.

Екопътеката „Хилядолетна история” е много лесна за преодоляване и може да бъде мината от групи с малки деца, неопитни и възрастни туристи. Тя не предлага никакви предизвикателства пред физиката на природолюбителите, освен изкачването на ниския и полегат връх Свети Илия (391 м надморска височина), откъдето се откриват прекрасни гледки във всички посоки и особено към Несебърския залив. Целта на създателите й е да запознаят посетителите с богатото историческо наследство на Южното Черноморие и района на Несебър в частност. Маршрутът предлага изобилие от информация и забележителности, които определено се запечатват в съзнанието на туристите.

  • Екопътека
Несебър - Забележителност Екопътека Хилядолетна история - Снимка 1 Несебър - Забележителност Екопътека Хилядолетна история - Снимка 2 Несебър - Забележителност Екопътека Хилядолетна история - Снимка 3 Несебър - Забележителност Екопътека Хилядолетна история - Снимка 4