3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Църква-музей Свети Стефан Несебър

Price comment  Цена:
2.50
адрес:
Несебър
имейл:
clio_nes@abv.bg
телефон:
+35955446019

Средновековната църква "Св. Стефан", известна още като "Новата митрополия", се намира в южния край на Стария Несебър. При строителството й са употребени множество архитектурни елементи - корнизи, капители, релефи от разрушени по-рано християнски сгради.

Първоначално църквата е носила името на Богородица. Затова и тематично стенописите са свързани с живота на Божията майка. Църква с името на Свети Стефан се е намирала на носа на несебърския полуостров, но след като пропада в морето, то "Новата Митрополия", имаща дотогава за патрон Пресветата Богородица, става приемник на името на Светеца. Датата на изписването на църквата е отбелязана в ктиторски надпис, разположен над южната врата на наоса - 1599 г.

Изобразени са над 1000 фигури в 258 композиции. Сцените от чудесата на Христос са дадени в цяла поредица според евангелските легенди. Особеностите на стила на изобразяване позволяват да се разграничи ръката на трима майстори: двама са работили в източната част на наоса, а трети - в западната. В началото на ХVІІІ век на източната стена на притвора е нарисувана сцената “Страшния съд” в традиционна за времето си иконография.

В църквата са запазени оригинален по стил рисуван иконостас от края на ХVІ в. и резбован архиерейски трон и амвон от края на ХVІІІ век.

Благодарение на съхранения си архитектурен облик, иконостаса и преди всичко на високохудожествените си стенописи, църквата “Св. Стефан” се явява един от най-значителните паметници на българското културно наследство. Днес църквата е музей. През седмицата работи до 19 ч, а през уикенда до 18 ч с почивка от 13.00 до 13.30 ч. Входа за деца е 2 лв.

  • Църкви

Работно време: 09:00 до 19:00

Несебър - Забележителност Църква-музей Свети Стефан Несебър - Снимка 1 Несебър - Забележителност Църква-музей Свети Стефан Несебър - Снимка 2 Несебър - Забележителност Църква-музей Свети Стефан Несебър - Снимка 3