3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Църква "Свети Йоан Алитургетос"

Price comment  Цена:
адрес:
Несебър
имейл:
телефон:
+35955442611

Църквата "Свети Йоан Алитургетос" или "Свети Иван Неосветени" се намира в южната част на Стария Несебър, над брега.

Църквата е построена през XIII-XIV век. Тя е засегната силно от земетресението през 1913 година, но още преди това не е функционирала. Според легендата църквата изобщо не е освещавана (оттам и името „алитургетос“ - „неосветен“ на гръцки), тъй като по време на строежа загива един от работниците. В същото време, според някои източници, в църквата са провеждани богослужения.

Макар и не добре запазена и пострадала от земетресението, църквата бележи върховия етап в строителството на култови сгради през този бляскав предренесансов период на средновековна България. Най-характерни са фасадите на църквата. Тук живописният стил е достигнал най-високото си развитие,тухлената украса е в своя разцвет.Чрез умело редуване на белите каменни блокове и червени тухлички, комбинирани с керамични панички, са получени най-различни орнаменти, които представляват истински многоцветни шевици. Всички фасади са разработени по различен начин. Особено красиво е изработена запазената източна фасада на църквата, с нейните три разчленени апсиди, украсени със стройни ниши и елегантни аркатури.

От всички известни църкви в България от този период, тук най-силно се проявява арабското влияние в декоративната украса.

Църквата е реставрирана, но не напълно. Те е включена в бъдещ проект на община Несебър за опазване на културните и архитектурни паметници в „Старинен Несебър”. Достъпът е свободен.

  • Църкви
Несебър - Забележителност Църква Несебър - Забележителност Църква Несебър - Забележителност Църква