2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Църква Христос Пантократор Несебър

Price comment  Цена:
адрес:
Несебър
имейл:
телефон:
+35955442611

Църквата е истинско съкровище за Несебър. Построена е в т.нар. "живописен стил". Стенописите са характерни за средновековната и религиозна архитектура, но днес можем да видим само фрагменти от тях. Намира се в центъра на стария град Несебър и е най-добре запазената църква. Отвън е украсена с богати архитектурни форми. Построяването на сградата се отнася към ХІІІ-ХІV век. Запазила се е отчасти четвъртитата камбанария, към която водела зидана стълба минаваща между зида (с дебелина около 1,20м.) отделящ притвора от централната част.

При разкопки в градинката около черквата са били открити следи от поминък от различните периоди на съществуването на селището - тракийския, гръцкия, ранновизантийския и от времето на Второто българско царство.

Изящната архитектура, идеалните пропорции, живописната украса на фасадата, недовършената кула-звънарница кара всеки, преминал през днешния градски площад да забрави реалността и за миг да се отзове в един наистина приказен свят.

  • Църкви
Несебър - Забележителност Църква Христос Пантократор Несебър - Снимка 1 Несебър - Забележителност Църква Христос Пантократор Несебър - Снимка 2 Несебър - Забележителност Църква Христос Пантократор Несебър - Снимка 3