3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Никополис Ад Иструм

Price comment  Цена:
3
адрес:
Никюп
имейл:
rimvt@abv.bg
телефон:
+35962638841

Руините на римския и ранновизантийски град Никополис ад Иструм се намират на около 20 км северно от Велико Търново, по пътя за Русе, и на 3 км югоизточно от село Никюп.

Градът е основан в началото на II в.н.е. от император Траян в чест на победата му над даките. Името му носи гордостта на създателя Траян от трудната победа – Никополис ад Иструм в превод означава "Град на победата на Дунава". Но според историците истинското му име е „Улпиев Град на победата“ . Бил е разположен на пресечната точна на два много важни пътища по онова време – единият е водел от Одесос (днешна Варна) към западните провинции на империята, а вторият е свързвал град Нове (останки, от който можете да видите близо до Свищов) на Дунав с Византион (днешен Истанбул).

Макар и създаден от римляни, Никополис Ад Иструм притежава всички основни характеристики на един гръцки град – официалният език бил гръцкият, начело на градското управление стоял съвет на архонтите, имало градски съвет и народно събрание, всички значими мероприятия и решения се случвали на агората (градския площад), а специална колегия от жреци се грижела за честването на култа към императора и към божествата. Около централния площад са намерени останките на канонада, малък театър, обществени сгради и магазини. Имало е и обществена баня, открити са и останки от подово отопление в някои сгради. Предполага се, че е имало дори открита отопляема през зимата пътека за разходки. Градът е сякъл и собствени монети. Градът е бил снабдяван с вода посредством водопроводи, най-дългият от които бил дълъг цели 27 км. Предполага се, че древният град е унищожен в началото на VII век при нападение на аварите.

От руйните, пръснати върху площ от около 23 хектара в средната Дунавска равнина, се разкрива величествена панорамна гледка към хълма Царевец. За беседи се прави предварителна заявка поне ден по-рано в екскурзоводското бюро на Историческия музей на Велико Търново. Беседите на български струват 10 лв. Обекта работи от април до октомври: 9:00 - 18:00 ч., а от ноември до март: 10:00 - 16:00 ч.

Работно време: 09:00 до 18:00

Никюп - Забележителност Никополис Ад Иструм - Снимка 1 Никюп - Забележителност Никополис Ад Иструм - Снимка 2 Никюп - Забележителност Никополис Ад Иструм - Снимка 3 Никюп - Забележителност Никополис Ад Иструм - Снимка 4