3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Язовир Жребчево

Price comment  Цена:
адрес:
Нова Загора
имейл:
tic@starazagora.bg
телефон:
+35942627098

Едно от местата, които прекрасно съчетават удоволствието да хванеш прясна риба и незабравим пикник или барбекю е язовир Жребчево. Намира се близо до Нова Загора в красива подпланинска местност, заобиколен от гори и възвишения. Язовирът е четвъртият по големина в България след язовирите Мандра, Искър и Студен кладенец. Има множество ръкави, които предлагат отлични условия за риболов. За любителите на палатките и спането под открито небе има много закътани места, които са идеални за тази цел. През летните месеци тези места се напълват с хора, желаещи да се разхладят край водите на язовира.

Язовирът всъщност е изкуствено създаден. През 1965 година селото, на което е кръстен - Жребчево е било потопено в язовира. Разположено е на 25000 дка. площ. Има една църква, която и до днес е останала там. Тъй като през лятото язовирът се използва за напояване на околните селскостопански площи, нивото му често намалява значително. По стените на църквата можете да видите до къде е стигала водата. Язовирът е рай за водолюбивите птици, някои от тях са включени в Червената книга на България. Язовирът е обявен и за орнитологично важно място.

До бента на язовира са разкрити останки на римска крепост. Близо до язовира има и малки хотели и вили, които предлагат съвременни условия за почивка. На около 7 км от яз. "Жребчево" се намира с. Баня в което има минерален извор и са изградени минерални бани, известни като "Кортенски минерални бани".

  • Язовири
Нова Загора - Забележителност Язовир Жребчево - Снимка 1 Нова Загора - Забележителност Язовир Жребчево - Снимка 2 Нова Загора - Забележителност Язовир Жребчево - Снимка 3 Нова Загора - Забележителност Язовир Жребчево - Снимка 4