3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Калето

Price comment  Цена:
0
адрес:
Обзор
имейл:
tic.obzor@gmail.com
телефон:
0035955635124

Прекрасно място е Обзор. Плажове, гористи местности на една крачка, малки кафенета, гостоприемни хора...всичко си има това градче. Тези, които предпочитат планината и са решили да избягат от горещините, шума и суетата на морското курортно селище, могат да се насладят на прекрасната природа по трасето на екопътека, свързваща северозападните покрайнини на град Обзор и средновековната крепост "Калето" (или Козяк) с обща дължина около 2200м.

По асфалтиран път може да се стигне пеша или с автомобил до местността "Габъра", от където ще затаите дъх пред открилата се величествена панорамна гледка към оставащото на хоризонта море и града, сгушил се ниско в полите на планината.

Оттук се тръгва пеш по пътека, обградена с девствена растителност и свеж прохладен въздух с мирис на бор. След 300м вдясно има разклонение от пътеката, по което, ако поемете, ще стигнете до местността "Аязмото", където сред туристически заслон с обезопасено огнище и маса, и чешма с прохладна изворна лековита минерална вода, може да поседнете и да отдъхнете, и да се потопите в чудно безгрижие и безметежност, което само планината може да подари.

Харесваната и посещавана както от туристи, така и от местни жители "Първомайска поляна", се намира на около 300м по-нататък. Тя е с обща площ приблизително 2 дка, а преди да попаднете на поляната, ще преминете през чешма, с лековита минерална вода и емблематичната нейна пазителка – каменната мечка.

Встрани от поляната, по тясна пътечка, се стига до красив, стръмен скален планински водопад. Заставайки край водопада, невъзможно е човек да остане безразличен към великолепната гледка. Падащата от височина 10м вода се разбива в скалистото легло на рекичката и образува блестящи фойерверки от ситни водни капчици. Несъмнено през летния сезон най-вълнуващо ще ви подейства спускането до самия водопад.

Екопътеката завършва с останките от средновековната крепост "Козяк", намиращи се на около 1000м по-нататък.

Преди да се впуснете в разходка по екопътеката е добре да се допитате до някой местен или запознат с терена човек, тъй като маршрута не е добре маркиран и е лесно да се заблудите.

  • Подходящо за деца
  • Маршрути
  • Водопади
  • Крепости
  • На море
Обзор - Забележителност Екопътека Калето - Снимка 1 Обзор - Забележителност Екопътека Калето - Снимка 2 Обзор - Забележителност Екопътека Калето - Снимка 3 Обзор - Забележителност Екопътека Калето - Снимка 4 Обзор - Забележителност Екопътека Калето - Снимка 5