3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Смриките

Price comment  Цена:
адрес:
Обзор
имейл:
tic.obzor@gmail.com
телефон:
0035955635124

Плаж Смриките е разположен на няколко километра на юг от курортното градче Обзор, в близост до защитената местност Иракли. Има дължина от около един километър и е закътан между носовете Малка Света Петра (от север) и Голяма Света Петра (от юг), които го защитават от ветровете и морските течения. Поради тази причина през по-голямата част от времето водата тук е много спокойна, със съвсем леко вълнение, предизвикано от приятния бриз, който разхлажда плажуващите.

Пясъчната ивица е доста широка за стандартите на района. Това я прави идеално място за свободно къмпингуване. Можете да опънете палатката си на някое спокойно местенце и да се насладите на хармонията, тишината и красивата природа. Тъй като Смриките е достъпен единствено пеша или по море, но не и с автомобил, той е много любим на хората, които предпочитат уединението пред шумните и претъпкани черноморски курорти.

Името на плажа се дължи на факта, че той се намира точно до защитената местност “Смриките”, обявена, за да опазва естествено находище на рядкото растение червена пираканта. Мястото е слънчево, създава впечатление за откъснатост от света, макар да се намира на по-малко от час път пеша от Обзор, и е познато на много малко туристи.

Единственият недостатък на плаж Смриките е, че морското дъно край него е покрито със заоблени камъни, които при по-силно вълнение затрудняват влизането във водата. Тук тя е чиста и прозрачна, а самото дъно е полегато. Няма коварни течения и водовъртежи. Въпреки малките си недостатъци, Смриките е един от последните девствени плажове по българското Черноморие, което е незаменимо предимство за любителите на хармонията и спокойствието.

  • Плажове
Обзор - Забележителност Плаж Смриките - Снимка 1 Обзор - Забележителност Плаж Смриките - Снимка 2 Обзор - Забележителност Плаж Смриките - Снимка 3