3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Оброчище - Балчик

Price comment  Цена:
адрес:
Оборище
имейл:
tic@balchik.bg
телефон:
0035957971087

Изходната точка на този поклоннически маршрут е село Оброчище (община Балчик, област Добрич). Оттук се отива до разположеното в непосредствена близост тюрбе (мюсюлманско свещено място със стаи за странстващи поклонници), наречено Текето. В миналото и цялото село е носило същото име, тъй като култовото средище имало огромна популярност и събирали дервиши и други мюсюлмани от близо и далеч.

Самото тюрбе е построено в началото на ХVI век. Според някои исторически сведения сградата е свързана с дейността на бекташкия духовен водач Ак Язълъ баба. След Освобождението мюсюлманското население на Североизточна България постепенно се изселило, а на негово място дошли български преселници от Беломорска Тракия. Една от основните притегателни сили тук било именно тюрбето, което имало славата на място, при посещението на което човек можел да се избави от болести или житейски неволи.

Следващата спирка по маршрута е храмът на богинята Кибела, който е открит при строителни работи през 2007 година. Култовото съоръжение е запазено в отлично състояние, въпреки че е частично разрушавано няколко пъти и е построено преди повече от двадесет и три века. Тук са съхранени много статуи и каменни стели с надписи, които дават богата информация за бита, нравите и обичаите на древните траки, обитавали Североизточна България. Според мнозина учени този храм е едно от епохалните открития не само на Балканите, но и в цяла Европа.

Оттук се поема с автомобил или специализиран транспорт към град Балчик, където следва посещение на църквата „Свети Николай Чудотворец“ (улица „Христо Ботев“ 44). Тя е строена през 1845 година, заедно с целия комплекс около нея, включващ камбанария, възрожденско училище и малък парк край храма. Самият той представлява белокаменна трикорабна базилика, която е най-голямото религиозно средище на територията на крайморския град. Последната спирка по маршрута е малката, но много кокетна и красива църква „Свети Георги“ , намираща се само на няколко минути от „Свети Николай Чудотворец“ (улица „Черно море“ 30). След обиколката можете да се опънете на някой от балчишките плажове или да се разхладите в което и да е от многобройните заведения и ресторанти.

  • Маршрути
Оборище - Забележителност Маршрут Село Оброчище - Балчик - Снимка 1 Оборище - Забележителност Маршрут Село Оброчище - Балчик - Снимка 2 Оборище - Забележителност Маршрут Село Оброчище - Балчик - Снимка 3 Оборище - Забележителност Маршрут Село Оброчище - Балчик - Снимка 4