2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Оборище - мястото на Първото Нар...

Price comment  Цена:
адрес:
Оборище
имейл:
телефон:

На около 10 км северозападно от Пазарджик и на 8 км западно от гр.Панагюрище в малка котловина, обрасла в гъста букова гора, служила за убежище, се намира историческата местност Оборище. Тук на 14 април 1876 година е свикано Първото българско народно събрание, на което се взима решение за провъзгласяването на Априлското въстание. Събранието се ръководи от Георги Бенковски. Решено е въстанието да бъде обявено на 1 май 1876г. На 20 април, на известния мост „Първа пушка” в гр. Копривщица е даден първият изстрел на бунта. След като в Панагюрище пристига вестта, че Копривщица е въстанала, ръководителите начело с Бенковски и Панайот Волов обявяват Априлското въстание.

Удавено в кръв и жестоко потушено, въстанието изиграва решаваща роля за освобождението на нашия народ от петвековното османско владичество.

Днес в местността е издигнат паметник на Априлското въстание, на който са изписани имената на всичките участници в Първото Велико Народно събрание, като името на предателя е заличено. Всяка година в местността Оборище в периода 1-2 май се провеждат празниците по честване на годишнина от Априлското въстание в Четвърти революционен окръг. В селото се намира реставрирана църква, която е била убежище на Васил Левски. Интересни обичаи има в този район- Палене на огньове за берекет, Пеене на Лазаровден- по стар обичай, когато момата е готова за женитба излиза да пее. Обикалят се къщите, събират се яйца и други дарове. В селото има много изворни чешми. На около 20 минути от местността се намира хижа Оборище. Там се намира печата на БТС.

Оборище - Забележителност Оборище - мястото на Първото Народно Събрание - Снимка 1 Оборище - Забележителност Оборище - мястото на Първото Народно Събрание - Снимка 2 Оборище - Забележителност Оборище - мястото на Първото Народно Събрание - Снимка 3 Оборище - Забележителност Оборище - мястото на Първото Народно Събрание - Снимка 4 Оборище - Забележителност Оборище - мястото на Първото Народно Събрание - Снимка 5