3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Горица

Price comment  Цена:
адрес:
Овчарци
имейл:
телефон:
+35970722332

Водопадът Горица е един от седемте Овчаренски водопада, намиращи се в северното подножие на Рила планина, близо до село Овчарци.

До водопада се стига по асфалтов път който започва от центъра на селото. Красивата екопътека започва при двете тепавици на река Горица и прекосяваща красива полегата горска местност.

Водите на водопада падат от 39 метра височина. Името на природната забележителност идва от история, случила се тук по време на турското робство.

В селото живели щастливо Горица и нейният избраник Йовица. Горица била много красива и един ден беят изпратил своите слуги да я отвлекат. Младата мома побягнала към планината, където Йовица пасял овцете си, но турците я настигнали и за да не попадне в ръцете им, тя се хвърлила от високата скала в реката. Оттогава местните хора нарекли и близкия водопад и реката на нейно име. .

Горица е приток на вливащата се в Струма река Джерман. Нейното име идва от Герман, което значело "горещ". Нагоре от водопадите по немаркирана пътека се отива към пасищата, които пресичат седловината Юрушките гробища към високите части на Рила.

  • Водопади
Овчарци - Забележителност Водопад Горица - Снимка 1 Овчарци - Забележителност Водопад Горица - Снимка 2 Овчарци - Забележителност Водопад Горица - Снимка 3