3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Язовир Огняново

Price comment  Цена:
адрес:
Огняново
имейл:
телефон:

Язовир Огняново се намира в непосредствена близост до столицата София. Изграден е по поречието на река Лесновска и е кръстено на намиращото се съвсем на близо село Огняново. Язовирът в топ 30 на най-големите язовири на територията на България. Служи за водоснабдяване и питейна вода на Кремиковци. Това е едно приказно кътче, което е изключително подходящо за практикуването на спортен риболов. Любителите на това хоби могат да уловят във водите на изкуственото езеро голямо разнообразие риба: уклей, костур, каракуда, шаран, речен кефал, бял амур. Освен това местността край язовира е много благоприятна за отдих, пикник, или пък палаткови лагери.

Интересен факт е, че при построяването му пътят, които свързвал селата Огняново и Голема Раковица, остава на дъното, залят при завиряването му. Началото на пътя обаче се вижда непосредствено преди влизането му във водата.

Язовир Огняново е лесно достъпен. Ако идвате от София, трябва да поемете Подбалканския път посока град Бургас. Следвайки го ще видите няколко отбивки към град Елин Пелин. Която и от тях да изберете, след само 4-5 километра ще влезете в града. От тук тръгвате в посока село Лесново. Карате само направо, като по пътя ще минете през няколко села. Ще излезете точно до язовирната стена, а маршрутът продължава по нея. На югоизток от язовир Огняново се намира един от най-живописните и големи язовири в България – язовир Тополница. Ако имате време и желание може да се разходите и до него. Няма да съжалявате!

  • Язовири
Огняново - Забележителност Язовир Огняново - Снимка 1 Огняново - Забележителност Язовир Огняново - Снимка 2 Огняново - Забележителност Язовир Огняново - Снимка 3 Огняново - Забележителност Язовир Огняново - Снимка 4